След близо 3-годишна съдебна сага телевизионният репортер Димитър Върбанов бе

...
След близо 3-годишна съдебна сага телевизионният репортер Димитър Върбанов бе
Коментари Харесай

Оправдаха репортера от Господарите, който излъга, че е бил бит

След близо 3-годишна правосъдна сага телевизионният кореспондент Димитър Върбанов бе приет за почтен от Окръжен съд – Велико Търново, написа в. " Борба ".

Делото против него бе заведено от прокуратурата след серия от репортажи за склад, в който се съхраняват храни с изминал период на валидност. Журналистът бе изправен на подсъдимата пейка, откакто в предаването " Господари на ефира “ той и екипът му демонстрираха по какъв начин в комерсиалния обект във Велико Търново се съхраняват артикули с изминал период на валидност с месеци, а Областната дирекция по сигурност на храните не взема никакви ограничения. Журналистическото следствие сподели по какъв начин част от негодните артикули се популяризират в комерсиалната мрежа след преетикетиране.

На 26 септември 2018 година, поради неналичието на съответен надзор от страна на институциите, Върбанов и операторите му за следващ път пробваха да създадат инспекция в склада за храни. Там имаше стока, сложена под забрана от ОДБХ. По случая бе формирано досъдебно произвеждане под наблюдението на Районната прокуратура. По време на фотосите към екипа бе проявена експанзия и опит за физическа разпра.

Нападението над репортерския екип бе отразено в локални и национални медии. След това, обаче, против репортера бе повдигнато обвиняване, че е дал погрешни показания. Изтъкнатите претекстове гласяха, че " пред подобаващ орган на властта – старши проверяващ служител на реда в Отдел " Разследване “ при ОД Министерство на вътрешните работи – Велико Търново, устно умишлено е удостоверил лъжа, а точно: че бил издърпан до вратата на склад, където е бил блъснат и изхвърлен от склада от притежателя му Иван Иванов и различен чиновник, в резултат на което получил пострадвания “.

Делото се гледа от две правосъдни инстанции и на 2 декември тази година въззивен състав на Окръжен съд – Велико Търново, разгласи Димитър Върбанов за почтен по това обвиняване. Решението предстои на обжалване и протестиране пред Върховен касационен съд в 15-дневен период. " Това беше едно от най-кошмарните неща, които могат да се случат на един публицист. Показваш по какъв начин в комерсиалната мрежа гладко се продават храни с изминал период на валидност, до момента в който институциите нехаят, и в следствие получаваш обвиняване, мярка за неотклонение " подписка “, криминалистична регистрация – фотография с табелка и номер, взимане на ДНК-материал и пръстови отпечатъци.

Нищо не може да компенсира напрежението за мен и околните ми, както и възприятието за неправда, което изпитва човек, който се е борил да покаже една неправда на обществото, а получава обвиняване от прокуратурата в подмяна. В нито един миг, обаче, не съм преставал да имам вяра в закона и в това, че за Окръжен съд – Велико Търново, са значими обстоятелствата и доказателствата “, разяснява някогашният кореспондент на " Господари на ефира “ Димитър Върбанов.

Междувременно складът, в който следствието на Върбанов сподели, че се съхраняват и продават храни с изминал период на валидност, към момента работи. Никой не знае какво се случи с храните с изминал период, които следствието разкри, и нито една от държавните институции не даде приемлив отговор на въпроса влязоха ли те в комерсиалната мрежа. След като гръмна абсурдът, против Димитър Върбанов били формирани три производства.

" Делото, което завърши с оправдателна присъда на втора инстанция, беше за лъжесвидетелстване. В хода на процеса бяха осъществени медицински експертизи, които потвърдиха, че е получил пострадвания при изхвърлянето му от склада. По неоспорим метод бе потвърдено, че няма осъществено закононарушение от страна на журналиста. Паралелно с това против Върбанов бе заведено частно дело за клюка, като решението на Окръжния съд по него се чака всеки миг. Занимавана бе и Комисията за отбрана на персоналните данни, която отхвърли изказванията като неоснователни.

Всичко това костваше на клиента ми доста нерви, време и уронване на имиджа. Истината бе потвърдена, само че за жалост с тези правосъдни производства се реалокира акцентът от същинския проблем “, разяснява бранителят на Върбанов – юрист Венцислав Фоти.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР