След блестящото начало на цикъла Людмил Ангелов свири Шопен“ на

...
След блестящото начало на цикъла Людмил Ангелов свири Шопен“ на
Коментари Харесай

Брилянтният Людмил Ангелов представя втория концерт от цикъла с музика на Шопен

След блестящото начало на цикъла „ Людмил Ангелов свири Шопен “ на 5 ноември, забележителният български пианист ще зарадва още веднъж феновете на Шопеновата музика при започване на идващия месец. На 4 декември от 19:30 часа в зала “България ” ще се състои вторият концерт от цикъла „ Людмил Ангелов свири Шопен “, проведен от „ Кантус Фирмус “ с поддръжката на Полския институт, Suchard и в партньорство със Софийската филхармония. Събитието е част от поредицата „ Празнична музика със Suchard “. 
Програмата на рецитала показва творби, носещи духа на Романтизма – музика с голямо значение за развиването на клавирното изкуство през 19-ти и 20-ти век. В първата част Людмил Ангелов ще извърши Прелюд оп. 45 и цикъла от 12 Етюда оп. 10, които Шопен основава в младежките си години, променяйки напълно разбирането за този род. До началото на 19-ти век етюдите са пиеси, предопределени да оказват помощ на учениците за развиване на тяхната клавирна техника, само че Шопеновите етюди са нещо напълно друго – те са същински музикални поеми, които изискват от изпълнителя освен техническо съвършенство, само че и блестящо прочувствено наличие. Много популярен  е последният очерк №12 в До минор, прочут като „ Революционен “. Според съвременниците на Шопен, пиесата отразява възприятията на композитора във връзка трагичните събития в неговата татковина след разгрома на Варшавското въстание през 1831 година
Във втората част на концерта Людмил Ангелов ще извърши четиричастната Втора клавирна соната с фамозния Траурен марш – музика, която доближава върховете на трагизма и лиричното предусещане, излизайки отвън границите на камерната музика. След сонатата ще прозвучат също 4 мазурки оп. 24, носещи ведрата атмосфера на полската фолклорна музика. Концертът ще приключи с тържествените звуци на Полонез оп. 53, още веднъж полски национален танц, претворен от Шопен в блестяща концертна пиеса.
Людмил Ангелов е приет като един от огромните модерни интерпретатори на  Шопен. Няколко пъти в своята интернационална кариера пианистът показва с огромен триумф интегрални осъществявания с творбите на великия полски композитор. Пианистът гостува постоянно на най-известните Шопенови фестивали, в това число фестивала „ Шопен и неговата Европа “ във Варшава. Канен е за жури на интернационалните състезания, измежду които " Фр. Шопен " във Варшава през 2010, 2015 и 2020 година.
Людмил Ангелов постоянно се е стремял да бъде оптимално непосредствен до авторския музикален текст и възприема себе си като посредник сред композитора и аудиторията. „ Много е значимо да разберем, че тази музика би трябвало да я дадем на публиката, а не да покажем себе си. Именно тя е значима и би трябвало да доближи до хората, с цел да стопли сърцата им “, споделя музикантът.
„ Празнична музика със Suchard е цикъл от два концерта, предлагащи изтънчено развлечение за ценителите на класиката и джаза. Следващото събитие от поредицата е концертът „ Christmas in Action “ на 17 декември в зала „ България “, с присъединяване на Милица Гладнишка, „ Ангел Заберски октет “, трио „ Тринити “ и танцьори от трупата Dance Wealth.
Билетите за концерта „ Людмил Ангелов свири Шопен “ на 4 декември са на цени от 15 до 45 лева и са в продажба на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “ и онлайн на http://ticketsbg.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР