След Австралия и Канада сега и Нова Зеландия ще задължи

...
Коментари Харесай

Нова Зеландия ще поиска “Big Tech” да плаща за новини


След Австралия и Канада в този момент и Нова Зеландия ще задължи огромните софтуерни платформи да възнаграждават локалните медии за генерираното наличие (снимка: CC0 Public Domain)

Правителството в Нова Зеландия съобщи, че ще вкара нов закон, който ще изисква огромните онлайн платформи да заплащат на медийните компании за локалното новинарско наличие, което се появява в излъчванията на софтуерните компании. Промяната ще засегне най-популярните цифрови компании като Alphabet с нейната система Гугъл и Meta Platforms с известните ѝ уеб сайтове като Фейсбук.

Ресорният министър, виновен за медиите и новинарското разпространяване – Уили Джаксън – съобщи в неделя, че новият закон ще бъде моделиран по образеца на сходни закони в Австралия и Канада. Той се надява, че смяната ще подейства като тласък за цифровите платформи да се постараят да реализират контракти с локални новинарски издания.

„ Медиите за вести в Нова Зеландия, изключително дребните районни и публични вестници, се борят да останат финансово жизнеспособни, защото рекламите от ден на ден се реалокират онлайн “, сподели Джаксън. „ Изключително значимо е тези, които се възползват от новинарското наличие на локалните медии, фактически да си заплаща за това “.
още по темата
Новото законодателство ще бъде подложено на гласоподаване в Народното събрание. Очаква се болшинството на ръководещата Лейбъристка партия да го одобри бързо.

През 2021 година Австралия вкара сходен закон, който даде на държавното управление власт да накара интернет фирмите да договарят покупко-продажби за потребление на локално наличие от медиите. Ревизия, оповестена от държавното управление предходната седмица, откри, че това предписание значително работи съгласно предстоящото.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР