След 70 години на пускане на най-емблематичните американски мускул автомобили,

...
След 70 години на пускане на най-емблематичните американски мускул автомобили,
Коментари Харесай

Двигателят на новото Камаро е толкова мощен, че е забранен за обществени пътища

След 70 години на стартиране на най-емблематичните американски мускул коли, General Motors надмина себе си. Вкара грамаден V8 мотор под капака на фамозния си COPO Camaro за 2022 година Разбираме това от скорошна обява в блога на формалния уеб страница на автомобилния производител.

Това е най-големият, задвижван с бензин, който сега се предлага в пътнически коли. Взема образец от самобитен „хак“ на системата за поръчки за слагане на великански мотори в дребни коли, отпреди десетилетия.
COPO Camaro на GM черпи ентусиазъм от дребните дилъри
Някои автомобилни производители разрешават на евентуалните купувачи да персонализират своя евентуален нов автомобил онлайн и просто да изчакат доставка вкъщи. Но още през 60-те години на предишния век клиентите и дилърите са били принудени да поръчват на производителя чрез сходна система за поръчки.
За Chevrolet това се ставаше посредством системата COPO (Central Office Production Order)
Първоначално процесът COPO е основан, с цел да даде опция на дилърите да вършат строго характерни поръчки за коли. Но в къс период няколко дилъра откриват метод да употребяват процеса COPO за поръчка на извънредно подсилени модели на коли посредством слагане на характерни елементи в листата за поръчка на конфигурацията на автомобила.

Например един дилър от Илинойс през 1968 година открива, че може да поръча стилен Chevy Nova със доста по-голям блок на мотора. Той нормално се инсталира в пълноразмерните коли на компанията (като Impala).

Няколко години по-късно обаче General Motors открива тази малка врата и я затваря. От този миг нататък никой не може да употребява COPO, с цел да персонализира мощни коли непосредствено от завода.
През 2011 година компанията обаче разкри фабрично създадено COPO Camaro
Днес COPO Camaro се смята за автомобил, ориентиран към рейсърите, който Chevy построява за мил надпреварите NHRA. А моделът от 2022 година е оборудван с колосален мотор под капака: 9,4-литров V8 с естествено абсорбция. Той е най-големият, който може да се купи фабричен в автомобил с подобен размер.

Двигателят е конструиран върху платформата „big block“ на, употребена още през 60-те години на предишния век. Това внезапно контрастира на първичната визия в COPO Camaro от 2011 година насам. Автомобилите от серията се предлагаха единствено с дребния блок на GM (или по-съвременната платформа с код LS).
За страдание, COPO Camaro на GM от 2022 година не може да се кара по публични пътища
С по-голямата отливка на мотора, Шевролет доста усилва вътрешния размер. Всеки цилиндър има уголемен диаметър, което усилва оптималната амплитуда на придвижването на всяко бутало. Взети дружно, тези два размера съставляват работния размер на мотора в кубици. Той от своя страна дефинира какъв брой въздух може да се изпомпва през мотора. Флагманският мотор на COPO Camaro 2022 е с 5,7-литров блок. С помощта на фабрично инсталиран компресор моторът може да развие до 600 конски сили. Клиентите могат да закупят и 7,0-литров V8 въз основата на LS, само че той може да доближи единствено 470 конски сили.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР