След 6 десетилетия династията Кастро най-после се отказва от властта

...
След 6 десетилетия династията Кастро най-после се отказва от властта
Коментари Харесай

Куба: Династията Кастро си отива, проблемите в икономиката остават

След 6 десетилетия династията Кастро най-сетне се отхвърля от властта в Куба. Дългогодишното ръководство на Фидел, а след това и на брат му Раул завършва, а комунистическата страна се обръща към по-младото потомство, с цел да поведе острова през най-сериозното икономическо предизвикателство след следствията от рухването на Съветския съюз.

11-милионната страна гласоподава в еднопартийни избори за авансово определени претенденти на ръководещата партия, с цел да запълни над 600-те места за народни представители в Националното заседание. Членовете на събранието ще изберат правоприемник на 86-годишния президент Раул Кастро, който се отдръпва на 19 април. Фаворит е 57-годишният инженер и сегашен първи вицепрезидент Мигел Диас-Канел.

" Това е алегорично значимо, тъй като е предаване на властта от историческите фигури, водени от семейство Кастро към идващото потомство. Голямото предизвестие е, че това ще бъде постепенна смяна, тъй като Раул ще продължи да бъде секретар на комунистическата партия ", споделя Тед Пиконе, старши теоретичен помощник в института " Брукингс " във Вашингтон.

Преходът отбелязва първия път, когато човек отвън фамилията ще оглави държавното управление след Кубинската гражданска война на Фидел Кастро от 1959 година Но Раул Кастро ще резервира преобладаващото въздействие в партията, а от Диас-Канел се чака да се придържа към икономическия и политически път, който Куба следва съвсем 60 години. Тези политики ще бъдат тествани бързо, твърди Пиконе.

Икономиката на острова се олюлява на фона на изчезващата поддръжка на основния му покровител - Венецуела и на враждебните връзки със Съединени американски щати. Кубинците са все по-недоволни от опазването на здравето, образованието и главните условия на живот, основите на комунистическия обществен контракт, съгласно Пиконе.

" Това може да е най-лошото от времето на специфичния интервал ", планува специалистът, визирайки рецесията от 90-те години, когато Куба загуби поддръжката на Съветския съюз. " Диас-Канел наследява доста сложна обстановка ", отбелязва той.

Куба се отхвърля от двойната валута. Как ще й се отрази това?
Единствената страна с 2 валути се отхвърля от тях. Как ще й се отрази това?

Обединяване на валутите

Бивш министър на висшето обучение, Диас-Канел се издига в партията, с цел да стане вицепрезидент на Съвета на министрите през 2013 година, най-високият сан, доближат от кубински политик, роден след революцията.

Докато наближава пенсионирането на Кастро, фигурата на Диас-Канел се трансформира в лице на държавното управление по време на пътувания в чужбина и като хазаин на задгранични високопоставени лица.

Той ще бъде изправен пред сложната задача да сплоти двойната валутна система на Куба, да модернизира енергийния й бранш и да разнообрази стопанската система от 87 милиарда $, която през 2016 година се сви за пръв път от средата на 90-те години. Миналата година захарните култури и мелниците в страната бяха развалени от урагана Ирма.

" Като президент той главно ще бъде лицето, което дава отговор за провеждането на политиката. Но те към момента ще вършат политиката в политбюро ", което ще остане под контрола на Кастро, показва Уилям ЛеоГранде, професор по ръководство в Американския университет, който наблюдава кубинската политика.

Почеркът на комунистическата партия си проличава в речите на Диас-Канел, в това число една от октомври 2017 година, когато съобщи, че " на империализмът в никакъв случай не може да се има доверие, даже и малко ", цитирайки Ернесто Че Гевара.

Това наподобява като отговор на президента Доналд Тръмп, кой ден по-рано сподели пред Организация на обединените нации, че Съединени американски щати няма да вдигнат икономическото ембарго против Куба, в случай че островът не реформира политическата си система. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР