След 4 епизода с разнообразни спортове, доволно количество пот и

...
След 4 епизода с разнообразни спортове, доволно количество пот и
Коментари Харесай

„Аматьор“ подкаст извисява духа с нов епизод за йога и медитация

След 4 епизода с разнородни спортове, предостатъчно количество пот и мускулна тресчица, брой 5 на „ Аматьор “ подкаст смъква оборотите, само че извисява духа с йога практики и медитация. Новото издание на поредицата на Yettel и Говори ѝнтернет печели почитатели за индийското обучение с мил диалог за първите стъпки в тренировките, връзката сред физическото и духовното и пътя към себепознанието. По него тръгваме с прота-та и притежатели на Нина Сотирова и Нели Лѐви, които забъркват една аудиоприказка с метафизичен размишления и практическите препоръки за начинаещи, а кадифените им гласове са всичко, от което имаме потребност в края на работния ден. В компанията на Еленко от ГИ двете дами описват за типовете йога, качествата, които развива, заниманията за деца и възрастни; разбираме би трябвало ли катарзис да ни води към практиките, кому е нужна психотелесна психотерапия, има ли късмет месояден с йогата и за какво е университет медитацията.

Удобни облекла, постеля, време и доза дисциплинираност е всичко в запалител пака за прохождащи йоги. Да стартира може всеки, във всеки стадий от живота си, даже 3-годишните деца. Йога е дадена на човечеството, с цел да увеличи качеството му на живот, с нея хората съумяват много по-леко и по-будно да минават през всяка обстановка в живота си, настояват Нина и Нели. Обясняват още, че начинаещите стартират с релаксация и практики, ориентирани към физическото тяло, следва дишането и чак по-късно идва духовното. „ Затова и не можем непосредствено да скочим в медитацията, тя е като университета – не можем да прескочим детската градина, главното учебно заведение, гимназията, и бам – да скочим там, тъй като преди този момент би трябвало да сме се подготвили “, изяснява Нели. Последните 10 минути от епизод 5 са чиста проба приятност от тишината, покоя и хармонията от вътрешната страна, които „ Аматьор “ сервира на слушателя с аудио релаксация, водена от Нина.

Търсещите още спорта, в който да проходят, могат да създадат информация в пъстрота списък на „ Аматьор “. Брой 4 мята чевръсто слушателите във философията и практиката на бразилското джу джицу с прелюбопитен диалог в София и в село Чавдар. Че надалеч не всичко в този спорт е спаринг разбираме от четирима про-та от най-големия клуб по бразилското джу джицу у нас, които в описа си разрушават мита за доста пердах с латино привкус. Че и в противен случай – един от най-безопасните спортове с цялостен контакт, съревнованието се случа на пода, няма удари и хвърляния с огромна амплитуда и разрешава да се практикува от всеки. Aма в действителност от всеки: най-малките стартират с тренировките едвам на 3 години, постоянно първи стъпки в залата вършат хора на 70+ и никой никого не бие неприятно и позорно. Гостите споделят персонален опит за първите стъпки в тренировките, добродетелите за физиката и духа, и за съзидателната мощ на смирението; разбираме и има ли спорт след рухването от гараж и дисковата херния, споделя ли се здрасти на сенсея и има ли различен колан след черния.

Онези, на които джу джицу съспенсът им е пристигнал допълнително, могат да създадат още една крачка обратно и да поемат въздух с трети епизод, който ни качва на високо и красиво за планински преход. Гидове на Еленко в това издание са двама души, които вършат планината налична и безвредна със познания – Панайот Толев, основател на един от най-големите уеб сайтове с тествани направления с над 300 разказани трека, и доктор Витан Витанов, който провежда курсове за първа долекарска помощ с. Панайот дава минимума за екипировка, в случай че от гледката на терасата се вдъхновим веднага да щурмуваме Черни връх; разбираме и за какво обувките са най-важният детайл, може ли с токчета на Витоша, ориентир ли е музиката в планината и топ 5 на най-яките хижи у нас. А „ застраховката в планината въобще не я разясняваме “. Другото планинско про в епизода – Витан, прави простичка дисекция на уменията и консумативите, с които да тръгнем към върха. Докторът-планинар ни изяснява за какво зимната планина е друга бира и е хубаво първо да имаме опит с лятната, по какъв начин „ единствено раницата би останала същата “ от оборудването, а маршрутите са радикално разнообразни. А, да – и какъв брой е значимо да загърбим логиката на психиката, че на нас случай горе няма да ни се случи.

Предоволно ентусиазъм бъдещите дилетанти могат да почерпят с бърза спортна ретроспекция и от първите две серии на подкаста. В пилотния брой, отдаден на колоезденето в града, Еленко влиза в първата си аматьорска случка дружно с националния ни първенец по колоездене за 2020 година Теодор Русев. Брой №2 пък безусловно подвига слушателя във въздуха дружно с Митко Панайотов от ГИ, който полита с парапланер от южните скатове на Стара планина край Сопот.

Нисък старт към този момент е заел и брой 6 на „ Аматьор “, за който първоначално ще ни трябват крайници, сърце и възторг. Новата серия ще бъде налична този петък в канала на „ Говори ѝнтернет “ в Spotify и на, наред с всички издания на поредицата. А за любопитки и последващи тематики бъдещите дилетанти могат да наблюдават профила на Yettel във Facebook и Инстраграм.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР