След 2-годишно прекъсване в Разград отново се организират профилактични прегледи

...
След 2-годишно прекъсване в Разград отново се организират профилактични прегледи
Коментари Харесай

В Разград организират рофилактични прегледи за рак на млечната и на щитовидната жлеза

След 2-годишно спиране в Разград още веднъж се провеждат профилактични прегледи за два типа болести - рак на млечната и на щитовидната жлеза.

Кампанията се организира за 17-а поредна година от Федерацията на дамите, взаимно с Община Разград и Диагностично-консултативните центрове в лудогорския град и „ Света Екатерина “ във Варна, оповестиха на конференция ръководителят на неправителствената организация Любка Стоянова и шефът на ДКЦ 1 доктор Николай Денев.

 Записванията стартират от 11 юли в кафе „ Филхармония “, а самите прегледи ще са в дните 11, 12, 13 и 14 август в постройката на ДКЦ 1, кабинет 1. Пациентите ще бъдат преглеждани от експертите към ДКЦ „ Св. Екатерина " доктор Надя Димитрова и доктор Росица Миткова. След получените резултати при потребност хората ще бъдат насочвани към спомагателна диагностика или лекуване.

Д-р Николай Денев сподели, че от основна значимост за патологията на млечната жлеза е точно профилактиката. „ Статистиката сочи, че 25 % от карциномите при дамите са на млечната жлеза и то заема второ място измежду онкологичните болести при нежния пол, като сред 40 и 50-годишна възраст даже е водещо “, изясни медикът. 

По думите му ранната диагностика е от основно значение за последващото лекуване и 80 на 100 от пациентите с ранно открити форми на карцинома на млечната живеят над 10 години по-късно. Медикът добави, че е доста значимо дамите да обръщат внимание на самоконтрола. „ Жените над 20-годишна е желателно един път месечно да се преглеждат сами.

До навършване на 40-годишна възраст би трябвало да посещават експерт на всеки три години, а по-късно годишно. Жените над 50 години наложително един път в годината би трябвало да си създадат мамографско проучване “, изясни доктор Денев. Той добави, че при съществуване на фамилна обремененост и открито някакво доброкачествено заболяване на млечната жлеза, прегледите би трябвало да са на шест месеца.

Д-р Денев регистрира, че по време на последната акция за ранна диагностика на рака на млечната жлеза, извършена през 2019 година, са прегледани 797 дами. Съмнения за пациентки със злокачествено заболяване няма. С мастопатия са били 10 пациентки. При 27 дами са открити кисти, а при 13 фиброаденом.

В акцията за рак на щитовидната жлеза са се присъединили 527 души. Най-много – 59, са откритите случаи на тиреоидит на Хашимото, регистрираха уредниците на акцията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР