След 18-часов рекорден маратон 48-ият парламент гласува само половината от

...
След 18-часов рекорден маратон 48-ият парламент гласува само половината от
Коментари Харесай

След 18 ч. маратон: ИК променен наполовина!

След 18-часов рекорден маратон 48-ият парламент гласоподава единствено половината от предложенията по време на второто четене на Изборния кодекс.

Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия одобри дефинитивно текстовете в секциите над 300 избиратели гласоподавателят да може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване, като за печатане на бюлетина от машинното гласоподаване ще се употребява профилирана хартия с спомагателни отбрани.

След гласоподаване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден, взеха решение още депутатите.

Предложението на правната комисия резултатът да се регистрира единствено след ръчно броене на бюлетини от машинното гласоподаване не поддържаха от Политическа партия и Демократична България, които предложиха обособени публицистични ремонти, които всъщност изискваха към протокола за ръчното броене да се ползва и разпечатан протокол от машината. Предложенията им бяха отхвърлени.

Двете организации свикаха протест на жълтите павета, посетен от стеснен брой симпатизанти нощес.

Споровете „ за “ и „ срещу “ връщането на смесеното гласоподаване прераснаха в кавги, персонални нападки, овакантяване на пленарната зала от депутатите на Политическа партия и Демократична България, апели за митинги и поръчката на Политическа партия, че в случай че хартиената бюлетина се върне, няма да предложат държавно управление на малцинството с втория мандат.

Днес разискванията по изборните правила ще продължат.

Изборният маратон започва в 9 часа на 1 декември и завърши малко преди 3 часа тази заран.

В среднощ от „ Възраждане “ желаеха в 12 часа да бъде пуснат химна на Република България, „ тъй че да се приключи тази седянка тук “.

И химнът прозвуча в пленарната зала, а депутатите го изслушаха на крайници.

В дребните часове на нощта бяха отхвърлени няколко опита за спиране на съвещанието, бойкотира се отчитането на кворум, само че се реши дебатите да продължат, без да има гласувания по обособените текстове.

Последва среднощен председателски съвет, който реши да се обсъдят още два параграфа и разискванията и гласуванията по предложенията на Изборния кодекс да продължат в днешното постоянно съвещание.

Спорове провокира прокараното печатане на хартиена бюлетина след практикуване на машинен избор.

От  Политическа партия и Демократична България обявиха, че  с печатане на бюлетина при машинното гласоподаване на процедура се слага въпросът дали машината ще остане машина или ще се трансформира в принтер.

Мнозинството реши дефинитивно резултатите от машинното гласоподаване да се регистрират като се броят бюлетините от машинния избор.

От Политическа партия и Демократична България още веднъж се възпротивиха с претекста, че това на процедура е унищожаване на машинния протокол и връщане към опашките и кошмарите със сбърканите протоколи изписвани на ръка. Десислава Атанасова от ГЕРБ отвърна, че във към този момент гласуваните текстове се резервира паметта посредством така наречен вълшебна флашка.

Най-остри бяха разногласията към връщането на хартиената бюлетина.

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев съобщи, че единствената причина ние да сме срещу хартиения избор е, че той в България „ се провежда с чували – чували с пари и чували с фалшифицирани бюлетини “.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия, които са вносители на смесеното гласоподаване, акцентира, че Българска социалистическа партия е за „ транспарантен, почтен избор, обезпечен по всевъзможен метод. Защото казусът, с изключение на подозренията, които има, казусът е и с отхвърли на български жители да гласоподават “.

Депутатите направиха десетки дефинитивни гласувания. В залата беше отхвърлена концепцията на Демократична България за преброителни центрове.

Район „ Чужбина “ се резервира, само че остава занапред да се взема решение какъв брой и от кое място ще се разпределят мандатите.

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Останаха 40 заявки за откриване на нова секция в чужбина, запази се 15-членният състав на Централната изборна комисия, резервират се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласоподаване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

Централната изборна комисия ще дава достъп до изходния код от машинното гласоподаване на партии и обединения, прескочили 4-процентната преграда на последните парламентарни избори, записаха дефинитивно депутатите с признатите ремонти в Изборния кодекс.

Достъпът до кода и останалата електронна документи няма да може да се дават 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предлагането на Движение за права и свободи да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, належащо за въвеждане на нов вид машини.

Отделно Народното събрание отхвърли и предлагането на Движение за права и свободи за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Днес като точка първа е очакван блиц парламентарен надзор на премиера и неговите заместници, както и постоянен парламентарен надзор.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР