След 1605 нови проби за денонощието в България са установени 36

След 1605 нови проби за денонощието в България са установени 36 ...

36 са новите случаи на коронавирус в България.


След 1605 нови проби за денонощието в България са установени 36 нови случая на коронавирус, съобщи секретарят на оперативния щаб доц. Димо Димов. 11 от тях са приети в болница. Активните области са 11. С новите установени общо в страната болните от COVID-19 достигнаха 2408 души. 

Вчера новите случаи бяха 41, сред които медицинска сестра от Кнежа. С това заразените в страната станаха 2372. Предните дни новооткритите случаи бяха под 40. 

В Пазарджик има ново голямо огнище -  заводът за автомобилни компоненти "Костал", в който до вчера бяха потвърдени 22 души с коронавирус.

Последните новини от Ямбол също не бяха никак добри. През миналото денонощие новите положителни проби в областта бяха 11, десет са на жители  на самия град, а един е от Елхово. Според прокуриста на болницата в Ямбол д-р Димитър Рунков високата смъртност на заразени с COVID-19 в Ямбол - 12 пациенти от общо 114 диагностицирани, се дължи на ниския здравен статус на пациентите и липсата на лечение на основни заболявания. Това са хора с тежък, разколебан диабет, нелекуван досега или лекуван некачествено, при които инфекцията за 2-3 дни обърква целия метаболизъм, поясни той.

4902 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 93 (1.9%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 57 (1.2%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 44 (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 383, от които 12 (3.1%) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Източник: segabg.com