След 15-годишно отсъствие България се завръща на сцената на Венецианското

...
След 15-годишно отсъствие България се завръща на сцената на Венецианското
Коментари Харесай

Арх. Тикварски за Венецианското биенале пред Дарик: Архитектурата е за хората

След 15-годишно неявяване България се завръща на сцената на Венецианското архитектурно биенале. Това е 18-ото издание на Биеналето, то ще се организира от 20 май до 26 ноември тази година, а тематиката на форума е " Лаборатория на бъдещето ".

Конкурсът за кураторски план за националното присъединяване започва на 20 декември 2022 и провокира огромен интерес. 34 плана бяха прегледани от 8-членно жури под председателството на проф. доктор apx. Тодор Булев, ръководител на УС на Съюза на архитектите в България. То класира преди всичко плана " Образованието е напредването от мрачевина към светлина " (Education is the movement from darkness to light), с куратор арх. Борис Тикварски и създатели арх. Борис Тикварски, Александър Думарей, белгийски архитектурен фотограф. Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш, Костадин Кокаланов.

В основата на концепцията са " следите от обитание, обезлюдяване и по-конкретно - изоставените учебни заведения в България ". Експозицията ще наблюдава " различно бъдеще - бъдеще, белязано от спад и обезлюдяване ".

Именно изборът на тази мрачна вероятност провокира остри реакции у критици и съперници, ориентирани както против концепцията, по този начин и против провеждането на състезанието. В предаването " Кой приказва " Борид Тикварски коментирапроекта,идеята зад него и ролята на архитектурата да служи на хората с куратора му. Младият български проектант, който от години живее в Нидерландия.

Снимка:Александър Думарей

" Решихме,че е доста значимо да участваме, заради обстоятелството, че тези конкурсине се случват толкоз постоянно. Ние се движихме по тематиката дадена на биеналето. Тя се концентрира върху Африка като континент с най-младо население, само че и в действителност всички съпътстващи проблеми там катоневинаги положително опазване на здравето и така нататък Направихме паралел с Българияи в доста неща се оказа, че сме в цялостна диаметралност с тях ", показа Тикварски.

" Ние сме преди всичко по негативен демографски приръст. Търсихме някакъв архитектурен облик, който да въплъщава този проблем. Попаднахме на един белгийски фотограф - Александър Думарей. Той сносно въплъщава този проблем. Свързахме се с него, той беше доста въодушевен. Този конгрес е огромна възмоност да покажем нещата, които мислим ", добави той.

" Бъдещето би трябвало да стъпи на стоящето. Това е действителното положение на тези учебни заведения. Ние не променяме изображението,което е показано. Това има огромна заплаха да се трансформира в бъдеще. Проектъът е сериозен към сегашното, само че товае развой, на който ние може да повлияем. Има поргноза, която споделя, че популацията на България в идващите 30години ще намелее с още 20 %. Всичко зависи от нас обаче, ние можем да повлияем на тези процеси ", безапелационен е актьорът.

Снимка:Александър Думарей

" Архитектурата би трябвало да бъде населявана от хора. При неналичието на хораархитектурата към този момент има друга стойност. В Европа се приказва за тези проблеми от дълго време. Важното е да се приказва, да се търсят нови погледи и да се търсят хора, които мислят за бъдещето ", означи Тикварски.

" Във Венеция има две зони, в които се организира биеналето.Нашият павилион е в центъра на Венеция, в остарял манастирски комплекс. Пространството е доста забавно. Трябва да бъде разграничено на три зони - приемна;зона с детайли от изоставените училища;и зона,в която хората могат да получат повече информация и да разсъждават дали този развой, обвързван с бъдещето, е обратим и дали може да се откри баланс ", показа архитектът.

Проблемът е многопластов, същевременнообразът, който сме намерили на това нещо, би предизвикалинтерес в по-широка аудитория. Важното в тези конгреси саразговорите, които са се случили по време на тях и това което е останало у посетителите, откакто си тръгнат. Темата е подобаваща, тъй като тези проблеми са прекомерно огромни, с цел да провокират някаква своевременна реакция у хората. Те се развиват в дълъг интервал от време. Глобалното стопляне да вземем за пример е също много обиден проблем на биеналето. При демографските проблеми е подобен механизмътна реакция у хората и за нас е значимо за това нещо да се приказва ", показа той.

" Много хора мислят, че архитектурата се занимавапросто с планиране на някакви обекти, само че тя е изкуство. Всичко се прави за хора. Това не са някакви свободностоящи обекти на които се любуваме, а те би трябвало да са в отговор на потребностите на хората. Ние имаме опит в присъединяване на състезания и сме си създали механизъм, който работи и нашите творби да бъдат класирани високо на такива състезания. Този триумф бе огромна изненада за нас, тъй като не всеки път чакаме да спечелим ", заключи актьорът.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР