След 11-годишно прекъсване, по покана на председателя на групата за

...
След 11-годишно прекъсване, по покана на председателя на групата за
Коментари Харесай

За пръв път от 11 години: Македонски депутати на посещение у нас

След 11-годишно спиране, по покана на ръководителя на групата за другарство с Република Македония и народен представител от Вътрешна македонска революционна организация в ПГ „ Обединени патриоти “ Борис Вангелов, през днешния ден македонски народни представители бяха на публично посещаване в българския парламент. То е част от тридневната аудиенция на делегацията.

След диалозите с ръководителя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева македонските депутати се срещнаха с представители на групата за другарство с Република Македония в българския парламент. Тя беше в зала „ Изток “ и на нея участваха народните представители от ПГ „ Обединени патриоти “, Вътрешна македонска революционна организация – Борис Вангелов, Юлиан Ангелов, доцент Милен Михов, Искрен Веселинов, доктор Калин Поповски, Йордан Йорданов, както и депутати от другите парламентарни групи.

" Днес е исторически ден. След 11 години ние сядаме на една маса. След толкоз години страните ни не са разединени ", сподели Вангелов и акцентира, че Договорът за добросъседство ще отвори пътя за общото европейско бъдеще на България и Македония, като означи потребността от построяването на кулоар номер 8 и продължение на напъните ни за приемане на съседката ни в Европейски Съюз.

Заместник-председателят на македонския парламент Фрусина Ташевска сподели, че направеното от политиците в България, тяхното обединяване в името на постигането на Договора, е стъпка към общото европейско бъдеще на двете страни. Ташевска беше безапелационна, ч държавните ползи и сигурността на целия район са доста по-важни от политическия рейтинг и политиците и от двете страни го схванаха и си подадоха ръце. Темите табу допреди години през днешния ден не могат да ни спрат. Трябва да изправим грешките и да продължим дружно напред, добави още тя.

Македонската делегация изрази вяра, че страната им ще получи публична и безусловна покана да се причисли към Европейски Съюз до края на европредседателството на България.

Председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина и учредителен секретар на Вътрешна македонска революционна организация Юлиан Ангелов направи още една значима констатация: „ Хората в Македония към този момент са други, те живеят без боязън. Въздухът там към този момент е друг “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР