След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на

...
След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на
Коментари Харесай

Никола Стоянов: След 10 юни държавата няма да може да се разплаща

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на процедура от понеделник (12 юни), страната няма да може да се разплаща, изясни в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия министърът на стопанската система Никола Стоянов.

В такива случаи, посочи той, когато няма признат бюджет или е изминал законът за удължаването на бюджета, страната би трябвало да се върне към нулево салдо – може да харчи единствено, в случай че бюджетът е на плюс. Когато е на минус няма право да харчи нищо, до момента в който не стане още веднъж на нула и вероятно на плюс. Това би довело до неспособност за погашение на заплати, уточни Стоянов. И добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-то число по този начин или другояче. Но на доктрина приключването на удължителния закон би довело до прекъсване на всички заплащания.

Твърдо уверен съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и, или ще одобряват нов бюджет, или най-малко удължение на настоящия, посочи служебният стопански министър.

Според него нов бюджет до 10 юни е малко евентуално да бъде гласуван.

С удължение на настоящия бюджет ситуацията ще бъде избавено откъм най-негативния сюжет, ще продължим да харчим 1/12 от предходната година, само че обстановката е радикално друга, акцентира министър Стоянов. Много е мъчно с бюджета от 2022 година да се работи през 2023 година, изясни той.

По думите му не събираемостта, а разноските, които по отношение на предходната година са увеличени близо 30 на 100, са проблем, написа Българска телеграфна агенция.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР