Славянският клуб в Хасково отпразнува Деня на християнското семейство. Членовете

...
Славянският клуб в Хасково отпразнува Деня на християнското семейство. Членовете
Коментари Харесай

Славянският клуб отпразнува Деня на християнското...

" Славянският клуб " в Хасково отпразнува Деня на християнското семейство. Членовете му се събраха през днешния ден в известно локално заведение. Председателят му юрист Надежда Стоянова поздрави членовете му с огромния празник и сподели, че християнското семейство, читалището и църквата са стълбовете, които са запазили българщината даже в годините на робството. Сега обаче 53% от децата у нас се раждат в като отвън брачни или в двойки, които единствено съзителстват.

В словото си Стоянова върна аудиторията към корените на днешния празник, в древен времена, когато родителите на Дева Мария Йоаким и Анна я вкарват в Храма в Йерусалим и обричат на Бога. България като обичайната източно православна страна е запазила християнските си полезности и положителното отношение към брака. Но икономическата рецесия, в която живеем докара до раздялата на доста фамилии, членовете на които отидаха да работят в чужбина, с цел да ги изхранват. Като положителна статистика юрист Стоянова загатна, че в Хасково не са доста тъй наречените предбрачни контракти, което за нея приказва, че към момента хората у нас се женят по обич.

Председателят подвигна и първия тост с чаша алено вино за българската жена, която продължава да е стожера в дома. Тя изясни, че по традиция е отишла сутринта в църквата " Св. Димитър " където се е помолила и е записала " Славянския клуб " в молитвения лист на свещеникът.

Сред членовете на клуба, които почетоха тържеството изпъкваха няколко поетеси - Ели Видева, Кина Михайлова, чиято майка е сръбкиня, имаше и други, които са вплели живота си със половинки от други славянски нации, като Ира Кузминова, чийто съпруге художникът Валентин Кузминов, който е руснак. Ира през днешния ден отбелязва двоен празник, тъй като синът им Альоша се е родил на тази дата. Кузминова почерпи за рожденния му ден и изясни, че той е шеф на хотел в Санкт Петербург, само че в щата Флорира, Съединени американски щати, а не съветския.

Пръснали сме се по целия свят, сподели и Ели Видева. Моите синове и двамата са в Англия, само че резервират славянското в себе си. Заместник-председателя на клуба Хубен Стефанов пък сподели, че неговия наследник е разкрил филиал на организацията в Люксембург, където работи. Той предложи да създадат посещаване на българската общественост в Одрин и да подарят книги и стихосбирки на членовете на " Славянския клуб " в Хасково на библиотеката към църквата там.

Бизнесменът Динко Чонков пък също имаше двоен празник, на днешната дата преди 47 години той подписва брак с прелестната си брачна половинка Лили.

Чонков напомни и взаимни начинания, които " славяните " са имали с към този момент починалия шеф на Националния исторически музей - проф. Божидар Димитров, по възобновяване на чешмато и войнишките гробища край Дойран.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР