Славомир Сираковскидиректор на Института за съвременни изследвания във Варшава,в статия

...
Коментари Харесай

Отвличане на западното самодоволство

Славомир Сираковскидиректор на Института за модерни проучвания във Варшава,в публикация за Project Syndicate
Беларуският президент Александър Лукашенко за следващ път показва до каква степен може да стигне в репресиите против съперниците си. На 23 май той употребява изтребител МиГ-29, с цел да приземи търговски полет от Атина до Вилнюс, малко преди пътническият аероплан да напусне беларуското въздушно пространство. За да арестува Роман Протасевич, някогашния основен редактор на белоруския опозиционен медиен канал Nexta, незабавно след кацането на самолета в Минск.

Защо режим, който към този момент е под наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз, би стигнал до такава степен, че да отвлече аероплан, пътуващ от една страна - членка на Европейски Съюз, до друга, не е мъчно да се разбере. Nexta е публичен зложелател №1 на Лукашенко. Повече от просто новинарски портал с милиони почитатели в голям брой обществени медийни платформи (особено Telegram), Nexta е единственият най-съществен канал за информация в Беларус след манипулираните президентски избори в страната предишния август.
Очевидно са значими парите, а не правилата. Беларус просто следва образеца на Русия.
В допълнение към свидетелствата за репресии на беларуските сили за сигурност против мирни стачкуващи Nexta предоставяше всекидневна информация по кое време, къде и по какъв начин беларусите се проведоха за всеобщите митинги в страната против подправената победа на Лукашенко. Неделните апели за Национален марш за независимост изведоха на улиците на Минск към 200 000 души. И всички те знаеха тъкмо какво да вършат, тъй като следваха инструкциите от Протасевич и неговия сътрудник, създателят на Nexta Степан Путило.

След това невиждано въстание режимът на Лукашенко изпадна в суматоха и с основателна причина. Nexta събираше и споделяше информация и фотоси от цяла Беларус. Всяко известие, фотография и апел за деяние станаха " вирусни ", достигайки до хората в цялата страна и по света.
Капитал - брой 21
Ключът към силата на Nexta е, че беше основана отвън Беларус, във Варшава. Режимът на Лукашенко не може нито да изключи интернет връзката, нито да я затвори или простреля, както правеше с протестиращите в Беларус. Лукашенко безспорно беше разгневен от обстоятелството, че митингите се управляват не толкоз от Светлана Тихановская, евентуално победител в изборите през август, а от неосезаем оператор на нова медия отвън границите на Беларус. И е подготвен да реалокира небето и земята, с цел да унищожи платформата, подкрепяща другите фронтове на съпротивата.

Протасевич е извънредно скъп улов за Лукашенко, тъй като (предполага диктаторът) има контактите на съвсем всички деятели на Беларус. В деня след залавянето му режимът пусна видеоклип, в който той признава присъединяване си в митинга. Същата тактичност беше употребена и за Тихановская, чийто брачен партньор към този момент беше в пандиза. След отвличането й при първите митинги в Минск тя също е била принудена да запише тирада, призоваваща за преустановяване на въстанието, най-вероятно след закани за изтезания на брачна половинка й. Оттогава е експулсирана от страната и защото всички в Беларус са наясно с тези способи, никой не я упреква, че остава значително настрана.

Целта на отвличането е да изпрати известие. На опозицията Лукашенко желае да каже: " Дните ви са преброени. Вие сте предатели, а ние убиваме предатели. " А към Европейския съюз насочва непосредствено предизвикателство: " Нищо не можете да ни извършите, тъй като сте слаби. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР