Славната Илиана Раева отпразнува юбилей. На 15 март легендарната ни

...
Славната Илиана Раева отпразнува юбилей. На 15 март легендарната ни
Коментари Харесай

Илиана Раева на 60: Орисана съм да боря демони и рускини

Славната Илиана Раева отпразнува празник. На 15 март именитата ни гимнастичка навърши 60 години. Щастлива в живота, с 40-годишен брак с Наско Сираков и три внучки от двете им дъщери, Илиана продължава да е сполучлива и в спорта - „ Златното момиче ” се трансформира в „ златен президент ”. Нещо повече - стана първата фигура в нашата художествена гимнастика със злато като играч, треньор и началник на федерацията.

Най-големите дарове за Илиана по случай 60-ата ѝ годишнина като че ли подраниха. Под нейното ръководство българската художествена гимнастика записа най-голямото си достижение в историята – първа олимпийски купа. На игрите в Токио ансамбълът ни завоюва златните медали и срина досегашната надмощие на Русия

По думите на самата нея – това не е било просто фантазия, а завладяваща фиксидея. 

Успехът обаче отприщи свирепа омраза с шефката на съветската федерация – 74-годишната Ирина Винер, чиято кална уста изкара достижението на нашите грации съдийска облага и умишлен удар по съветския спорт.

Наскоро Илиана реализира сладостен персонален реванш над истеричната старица, която бе отстранена от всевъзможни интернационалните надпревари под егидата на международната федерация по художествена гимнастика (ФИГ) освен поради нелепия си писък, само че и поради близостта си с агресора Владимир Путин. Нашата Раева, която от този момент брани гимнастичките като майка орлица, също имаше пръст в присъдата на Винер с дебелите си връзки по високите етажи на централата ФИГ.

Явно през цялото време на славния ѝ път е орисана да се бори със руската гимнастика. При спечелването на първия златен орден през 1979 година в Лондон, едвам на 16 години, Илиана засенчва международните шампионките Ирина Дерюгина и Галима Шугурова от Съюз на съветските социалистически републики. Триумфът идва трагично, откакто нашето момиче изиграва безупречно съчетанието си на бухалки, само че получава фрапиращо ниска оценка. Залата избухва с дюдюкания, след това стартира да скандира името на Раева. Заради цялата блъсканица чехкинята Хавличкова не съумява да излезе за съчетанието си. Стига се до такава степен за първи път съревнование да се прекъсне и журито да се събере, с цел да прегледа още веднъж на видео представянето на българката. След 15 минути напрежение на таблото блества новата оценка. „ Аз съм международна шампионка, другарко! ”, крещи във екстаз грацията към треньорката Нешка Робева.

Под управлението на легендата Робева, с която другояче постоянно се карат и сдобряват, Илиана печели и пет европейски трофеи наред с още десетки медали от шампионати, с което записва името си в славното потомство „ Златни девойки ” на художествената ни гимнастика.

Зад блясъка на спортното великолепие на Илиана Раева стоят персонални драми като за кино. Преживява две тежки автомобилни произшествия.

При едната я режат четири часа на операционната маса. Губи толкоз доста кръв, че по нейните думи е била „ на косъмче от отвъдното ”.

Когато брачният партньор ѝ - футболната легенда Наско Сираков, отива да играе в испанския „ Сарагоса ”, над фамилията като че ли се стоварва тежка поличба. Сирака е преследван от непрекъснати контузии на коляното и всевъзможни други болести – от грип до диария.

За похлупак с дъщерите им също стартират да се случват странни неща. По-голямата Славея се буди плувнала в пот, постоянно сън не я хваща по цели нощи, тъй като чувала шумове в коридора на жилището им в Испания.

За необикновените звуци в къщата Сираков удостоверява в биографичната си книга „ Единака ”. Още по-лошо било положението на по-малката дъщеря Виолета. Посред нощ ставала с писъци и нервен плач. Момиченцето изглеждало като обладано от дявол.

Водили са Вили на прегледи при няколко лекари в Испания, само че никой не съумял да ѝ сложи диагноза. Отчаяната Илиана решила да хване самолета за България и да отиде на крайници при Ванга. Прочутата пророчица и лечителка осветила вода и заръчала на Раева всички вкъщи да си умият с нея лицата. Скоро по-късно тъгите на Сиракови завършили.

В предишното Илиана цели две години се бори с различен доста тежък здравословен проблем. Получава жесток срив на нервната система. Ежедневно има паник офанзиви и нервни рецесии, за които се стигало до кряскане на Бърза помощ. Раева твърди, че се е излекувала благодарение на Ванга, при която е ходила цели пет път по персонални проблеми.

„ Тогава нищо не ми помагаше, а аз бях в интервал, в който бях склонна да имам вяра на нещата. „ Нищо ти нема.

Да идеш на хълм и да слушаш пилци

Около теб да нема транзистор и тв приемник ”, споделя Раева. Тя извършва заръката и известено време в Сърница в Родопите и още преди разсъмване върви в гората да слуша чуруликането на птичките. Днес нервните рецесии и депресии са единствено неприятен спомен за славната гимнастичка.

Едно малко знамение разминава Илиана Раева със гибелта точно на 15-ия ѝ рожден ден, който ще помни вечно. Вместо да се радва на празника, девойката се тръшка на леглото с 40 градуса температура. А на другия ден би трябвало да лети с българска делегация за съревнование във Варшава. Родителите се обаждат на Нешка Робева и се взема решение Илиана да си остане у дома, а на нейно място да се състезава Албена Петрова.

На 16 март 1978 година на самолета Ту-134 на БГА „ Балкан ” за Варшава се качват над 60 пасажери. Освен националния тим по художествена гимнастика с треньорките Жулиета Шишманова и Румяна Стефанова, на борда са още други наш спортни фигури като славния футболист и треньор Георги Димитров – Червения, плюс цялостен тим колоездачи от Полша, които се прибирали от съревнование в Казанлък. Малко след излитането самолетът се разрушава край врачанското село Тлачене. Всички пасажери са мъртви. Сред тях можела да се окаже и Илиана Раева. Самата тя си спомня, че в деня на нещастието към този момент е била изцяло здрава и се вайкала, че пропуща надпреварата в Полша за няма нищо. Оказва се, че е за всичко.

Наско: Такава дива жена се укротява единствено със секс!   Сираков завладял сърцето й със стихове на Евтим Евтимов

Илиана Раева е едната половина на може би най-звездното и спортно семейство у нас. След сватбата с именития ни футболист Наско Сираков никой не им давал повече от 2-3 години дружно. Тази година двамата, към този момент и щастливи баба и дядо, ще отбележат 40 години брак.

Заварката става при започване на 80-те, когато Сираков е изгряваща звезда на „ Левски ”, а Раева е на гребена на вълната в гимнастиката. Наско я виждал по малкия екран, а един път я мернал на „ Герена ”. За връзка употребявал съотборника си Краси Коев, който живеел в същата махала с Илиана - „ Сухата река ”.

Като схванала, че някакъв футболист ѝ е хвърлил око, засуканата прелест единствено изпуфтяла с неуважение. Сирака обаче чакал цялостен месец за среща и най-после го огряло. Там футболистът се влюбил от пръв взор и съумял да си завоюва още вечери. Превзел сърцето на Илиана с любовни стихове, най-вече на огромния ни лирик Евтим Евтимов. Само година откакто се залюбват, подвигат женитба. Първите години от взаимния им живот бил огън и жупел. По-голямата част от обкръжението на Сираков като млад футболист са ергенчета и ценители на бохемския живот отпред със съотборниците му Божидар Искренов - Гибона и Емил Велев – Кокала. Случвало се е Наско да не се прибере в точния момент от някоя вечеринка. Тогава извънредно ревностната Илиана избухвала като Везувий. Наред с крясъците трошала кухненски съдове, порила дюшеците на леглото им с ножица. Накълцвала облеклата му на ленти, а един път даже му изхвърлила цялостен куфар от 17-ия етаж на блока.

„ Имаше интервал, в който през две седмици купувах сервизи, защото нямаше с какво да ядем и пием ”, признавала е Илиана за буйната им обич на млади години.

А по какъв начин Наско гасял пожарите? „ С доста секс. Това е най-хубавият метод да укротиш дива жена ”, откровеничи футболната легенда. С времето нещата се успокояват, стават родители, дружно минават през не едно и две трудности и в спорта, и в живота.

„ Осъзнах, че повода за това е Илиана, тя укрепи брака ни, с цел да издържи толкоз време ”, признава още славният левскар.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР