Сладките автопортрети и живописни пейзажи, които снимаме, намаляват онова, което

...
Сладките автопортрети и живописни пейзажи, които снимаме, намаляват онова, което
Коментари Харесай

Искате хубави спомени от ваканцията? Снимайте по-малко!

Сладките автопортрети и живописни пейзажи, които снимаме, понижават това, което остава в спомените ни

Заснемането на преживяванията „ може да попречи на хората да запомнят събитията, които се пробват да запазят в спомените си

Който желае да резервира хубави мемоари от ваканцията си, би трябвало да снима по-малко! Това сподели ново изследване, оповестено в  Журнал по пробна обществена логика на психиката .

Много удари понасят напоследък актуалните технологии. Различни изследвания демонстрират, че потреблението на GPS навигация изкривява способността ни да се ориентираме, изобилието от информация ни кара да забравяме елементарно, а обществените мрежи ни стресират. Сега се разбра и, че всичките тия сладки автопортрети и живописни пейзажи, които снимаме по време на почивка, в действителност понижават това, което остава в спомените ни от тази почивка.

В серия проби група от психолози поискали от участниците да записват и/или да споделят фотоси, до момента в който вършат обиколка на туристически обект, споделя Vox.com. В първия тур доброволците били помолени да прегледат църквата при университета в Станфорд. Една трета трябвало да създадат минимум пет фотоси и да ги запазят за себе си. Втора група трябвало да създадат също пет фотоси, само че да ги разгласяват във Фейсбук. Третата група трябвало да не снимат въобще.

Седмици-два след независимата си разходка в църквата хората трябвало да споделят с учените свои мемоари от визитата. Изследователите запитали участниците за детайлности, които са видели при обхода. Така учените открили, че правенето на фотоси е ощетило спомените от църквата, без значение дали доброволците е трябвало да вършат фотоси за себе си или, с цел да ги споделят в обществените медии.

Всичките вълнуващи картини, които снимаме по време на почивка, в действителност понижават това, което остава в спомените ни

В различен тест 238 участници създали същата обиколка из църквата, само че по двойки, а не всеки независимо. Преди изследването никой не знаел кой ще му е сателит. Двойките нямали право да беседват между тях. Всеки от посетителите имал една от трите задания – да снима за себе си, да снима за издание в обществена мрежа или да не снима въобще, като във всяка двойка участниците били от друга от трите групи. Отново откривателите открили, че след няколко дни хората, които са снимали по време на обиколката, си спомнят доста по-малко от не-снимащите.

От решаващо значение е наблюдението, че и при двата теста фотосите не трансформират това до каква степен хората са се радвали на прекарването, та даже и да си спомнят по-малко от обиколката. Но в случай че задачата на снимането е точно човек да запази мемоари от пътуването си, то може би щракането не е най-хубавият метод да „ запечатаме “ ваканцията, даже и да публикуваме фантастични фрагменти на профила си.

Изследователите заключават, че снимането на преживяванията „ може да попречи на хората да запомнят събитията, които се пробват да запазят в спомените си “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР