Слабостта на еврото на валутните пазари може да застраши усилията

...
Слабостта на еврото на валутните пазари може да застраши усилията
Коментари Харесай

ЕЦБ: Прекалено слабото евро заплашва паричната стабилност

Слабостта на еврото на валутните пазари може да заплаши напъните на Европейската централна банка да овладее инфлацията. Това съобщи членът на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, представен от Ройтерс.

В четвъртък еврото доближи най-ниското си ниво по отношение на $ от 2017 година насам. В понеделник единната валута възвърне част от позициите си.

Ниската стойност на Еврото прави вносните артикули, деноминирани в долари, измежду които и петролът, по-скъпи, засилвайки ценовият напън, който към този момент тласна инфлацията в еврозоната до рекордни равнища.

„ Искам да подчертая, че следим деликатно придвижването на ефикасния валутен курс като значим фактор за принесената инфлация “, разяснява Дьо Гало по време на конференция на френската централна банка.

„ Евро, което е прекомерно едва, би вило в несъгласие с нашата цел за непоклатимост на цените “, добави той.

Федералният запас на Съединени американски щати стяга паричната политика по-агресивно от ЕЦБ, макар че европейският регулатор алармира, че евентуално ще се причисли към други огромни централни банки в повишението на лихвите през юли.

По думите на Дьо Гало решаващото съвещание на ЕЦБ ще бъде през юни, като то ще бъде последвано от „ интензивно лято " във връзка с паричната политика.

„ Темпото на по-нататъшните стъпки ще зависи от действителната интензивност и данните за инфлацията с известна разновидност и последователност “, сподели той.

В момента депозитната рента на ЕЦБ е на рекордно ниско равнище от минус 0,5%, като тя е на това ниво от 2014 година насам.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР