Скулпторът Велислав Минеков ще поеме управлението на Националната художествена академия,

...
Скулпторът Велислав Минеков ще поеме управлението на Националната художествена академия,
Коментари Харесай

Проф. Велислав Минеков: НХА няма да бъде преклонена или унищожена

Скулпторът Велислав Минеков ще поеме ръководството на Националната художествена академия, откакто досегашният ректор проф. Николай Драчев подаде оставка, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Причината за оставката на проф. Драчев – митинг и липса на пари за заплати, каквито близо 200 преподаватели и чиновници на Академията не са получавали от 2 месеца.

Пред БГНЕС проф. Минеков посочи, че не е ректор, а претендент за ректор на академията и е получил утвърждението на Факултетния съвет за това.

Решението на Факултетния съвет е още от вторник, 10 декември. В петък, 13 декември, той е получил поддръжката на огромна част от преподавателите и студентите.

Националната художествена академия е в тежко финансово положение. Проф. Драчев твърдеше, че повода е в дребния бюджет на образователното заведение и многото разноски. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че парите за заплати са отишли за поправки и че министерството не може да отпусне още средства.

По думите обаче отговорност за положението на Академията носи Министерството на образованието.

Проф. Минеков е безапелационен, че политиката на Министерство на образованието е тенденциозна. Преди края на годината е трябвало да бъдат разграничени 40 млн. лв. за университетите, а Националната художествена академия не е получила нито една стотинка.

Изборите за ректор на НХА са след месец, посочи още проф. Минеков.

В профила си във Facebook Минеков благодари за гласуваното му доверие. Не без подигравка съобщи, че “би било отлично да управляваш банкрутирало дружество ”.

“Благодаря на всички сътрудници и студенти, които предложиха и гласоподаваха кандидатурата ми за ректор на Академията. Би било отлично да управляваш банкрутирало дружество. Настоящият фалит и бедност изискуем само на Министерство на образованието и тенденциозното държание на неговия министър. Жалко е, когато има сътрудници, подготвени да подарят нашата автономност против обещания за мизерна власт и гаранция за положително самочувствие ”, написа в обществената мрежа проф. Минеков.

“Училище със 123 годишна история няма да бъде преклонено или унищожено по волност на необразовани и недостойни “политкоректни ” политически слугини. Ще преживеем и този мрак. “Естетите ” и “творците ” на малокултурието ще бъдат презрени и забравени. В името на нашите студенти, завещание, настояще и бъдеще ”, написа още професор Минеков.

От пресцентъра на Академията оповестиха, че е образувана комисия от членове на Академическия съвет, която ще организира диалози с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за решение на проблемите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР