Скулпторът Андрей Врабчев, който пролетта изработи статуя на Бойко Борисов

...
Скулпторът Андрей Врабчев, който пролетта изработи статуя на Бойко Борисов
Коментари Харесай

Скулпторът Андрей Врабчев: Мумията на комунизма остава в поведението и умовете на хората

Скулпторът Андрей Врабчев, който пролетта създаде скулптура на Бойко Борисов на площад „ Гарибалди ”, този път избра мястото на някогашния пантеон на Георги Димитров, с цел да сложи 4-метрова мумия.
Това е третата подред апаратура на скулптора – след деветосептемврийската и лика на премиера.

„ Идеята ми е, че толкоз години след рухването на комунизма, той остана в нас, в нашето държание и мозъци. Макар официално рамката на обществото да е демократична, със свободен пазар, нашите визии и връзки за света останаха от това време”, разяснява скулпторът пред БГНЕС.

Днешният ден Врабчев не инцидентно е избрал. На 14 декември 1989 година комунизмът беше отстранен, само че на практика той не падна. (На 14 декември в София е импортиран проектозаконът за унищожаване на член 1 от Конституцията, който дефинира управителната роля на комунистическата партия в живота на страната. Хиляди хора са на площада пред Народното събрание. Студентският митинг прераства в импровизиран протест. Именно от този ден е репликата на Петър Младенов: „ Най-добре е танковете да дойдат”).

„ По някакъв метод режимът продължава да съществува като мумия. Него го няма, само че един и същи кръг хора, свързани тогава с партията, не престават и през днешния ден да управляват”, съобщи Врабчев.

Минути след слагането на скулптурата се появиха и служители на реда. Врабчев съобщи, че чака да му сформират акт, тъй като е издигнал мумията без позволение от Столична община. „ Това не ме тормози, поел съм си риска, пък те си извършват задълженията”, съобщи създателят.

На 1 април на столичния бул. „ Гарибалди” се появи скулптура на премиера. Врабчев създаде лика на Борисов от стъклопластика, със светещи червени очи и вградена тонколона, от която звучаха известни реплики на министър-председателя. В едната си ръка Борисов бе с ножица, а в другата – три книги, на една от които пишеше Българска комунистическа партия.

„ Да, може би нарушавам наредбите на общината. В края на краищата можех да застана с един куфар или дребна мумия тук, да заставам 3 часа и да си потегли. И никой да не ме забележи. Тогава нямаше да има подобен проблем “, отговори с усмивка скулпторът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР