Скрит автопортрет на Микеланджело, спотайвал се незабелязано в продължение на

...
Скрит автопортрет на Микеланджело, спотайвал се незабелязано в продължение на
Коментари Харесай

Скрит автопортрет на Микеланджело бе открит в известна негова творба

Скрит автопортрет на Микеланджело, спотайвал се неусетно в продължение на 500 години в една от известните произведения на великия ренесансов художник, е бил открит неотдавна.

Скицата е замаскирана в рисунка на Витория Колона — близката другарка на италианския талант, изложена в Британския музей в Лондон.

В портрета на Витория може да бъде забелязана дребна фигура в зоната пред корема й и сред контурите, оформящи елементи от нейната рокля. Рисунката съставлява тяло на мъж, приведено напред под прав ъгъл, като че ли самият той рисува картината. Той е останал неусетен епохи наред.

Ръководителят на изследването доктор Девис де Кампос от Федералния университет по здравни науки в Порто Алегре, Бразилия счита, че скицата може би е някакъв автограф на създателя.

Микеланджело Буонароти живее и твори във време, в което е имало голям брой ограничавания за художниците и евентуално едно от тях е било обвързвано точно със възбрана за сключване творбите.



Д-р Дейвиш ди Кампуш напомня, че сходен автопортрет е открит и в друго известно произведение на Микеланджело. В него създателят илюстрирал сонет за приятеля си Джовани да Пистоя, в което присъединил и свое изображение, показващо по какъв начин рисува тавана на Сикстинската шапка.

"Специализираната литература преглежда този фамозен автопортрет като единственото познато изображение на художника. Ето за какво някои създатели употребяват тази схема като инструмент за анализиране на евентуалните промени в телосложението на създателя и даже за неговото здравословно положение през интервала, когато рисува тавана на Сикстинската шапка ", прибавя Ди Кампуш.



Сега специалистите откриха тази втора фигура, вплетена в портрет, основан през 1525 година, Новооткритият автопортрет удивително доста наподобява на оня, нарисуван през 1509 година "Единствената основна разлика сред двете е позата на тялото. В рисунката на Витория Колона фигурата е наклонена напред, като че ли сега рисува портрета ѝ ", изяснява експертът.

"Сред многото рисунки на Микеланджело в сбирката на Британския музей е и тази, която не е толкоз известна, само че все пак заслужава особено внимание, най-много тъй като се счита, че на нея е изобразена една от най-близките известни приятелки на художника — Виктория Колон ", изяснява още Ди Кампуш.

Друг добре прочут автограф, оставен от Микеланджело, се появява върху незавършена статуя от 1564 година, изобразява мъж с качулка, който държи в ръцете си тялото на Исус Христос.



По това време Католическата черква не е гледала с положително око на художниците, които подписват творбите си, тъй като приемали авторските им искания като един от седемте смъртни гряха — горделивост/възгордяване. Но името, обликът или признакът на поръчителя, който плащал за платното, стоял на видно място. Това била основната причина доста от създателите от тази ера дискретно да рисуват личните си лица в творбите си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР