Скоростта, с която днес измират птиците, бозайниците и земноводните, позволява

...
Скоростта, с която днес измират птиците, бозайниците и земноводните, позволява
Коментари Харесай

Nature: Катастрофата вече е тук, хората стартираха процеса на шестото масово измиране в историята на Земята

Скоростта, с която през днешния ден измират птиците, бозайниците и земноводните, разрешава да се приказва за шесто всеобщо измиране в историята на Земята. Това считат създателите на водещото научно списание Nature. Предишните пет измирания са били провокирани от естествени катаклизми: удари на астероиди, активност на вулкани и други произшествия.

Значителното увеличение на хора на Земята и увеличаващата се нужда от запаси ускоряват отрицателното въздействие на човечеството върху природата.

Към момента 25% от всичките бозайници и 13% от птиците са под опасност от изгубване поради несъразмерния улов, бракониерство, замърсяване, загуби на хабитати, появяването на инвазивни типове и други проблеми, провокирани от хората.

Естествено, всеобщото измиране на типовете няма да остане неусетно и за самото човечество. Загубата на биоразнообразието ще пречи на хората да получават нормалните си изгоди от живата природа.

Авторите на друга научна публикация означават, че измирането е почнало, когато човечеството се е разселило по Земята. През последните 3000 години планетата е изгубила половината от едрите си бозайници и 15% от птиците.

Изследователите означават, че към момента имат късмет да спрат измирането, само че за това се постанова внезапно да трансформират нормалния си метод на живот.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР