Скоро в Пловдив ще има Алея на кирилицата. Родолюбивата инициатива

...
Скоро в Пловдив ще има Алея на кирилицата. Родолюбивата инициатива
Коментари Харесай

Хора с увреждания изработват Алея на азбуката в Пловдив

Скоро в Пловдив ще има Алея на кирилицата. Родолюбивата самодейност е дело на хора с увреждания и доброволци, които от няколко месеца създават буквите на българската писменост. Идеята се заражда по отношение на семейството на града като Европейска столица на културата.

От няколко месеца доброволците посещават работилницата, където украсяват големите букви. Те са направени от дърводелец, а сръчните запалянковци ги грундират и боядисват.
Величка Маринова - ръководител на Националното съдружие за обществено съдействие и партньорство: Подбрахме цвета на слънцето. Ще бъде жълто-оранжевата гама, като ще има и отенъци на розово.
Хората с увреждания и техните помощници основават буквите с огромно предпочитание и имат вяра, че цветната писменост ще се хареса на пловдивчани и гостите на града.
Виктор Властанов: Нещо да има направено, което да се вижда, че то е направено от нас, че ние не сме единствено хора да се нареждаме там на опашка за помощи, а че можем да създадем нещо, което да е видно и да е горделивост за града. Величка Маринова - ръководител на Национално съдружие за обществено съдействие и партньорство: Хората имат потребност да покажат своите благоприятни условия, да се почувстват значими. И даже някои от тях се оправят доста по-добре в сравнение с хора без увреждания.
Идеята за патриотичната самодейност се ражда, откакто хората са забелязали, че множеството надписи в града са на британски. С алеята на кирилицата те желаят да възпитат децата на родолюбие.
Цветанка Хаджиянева: Искам всички деца да научат буквичките.
Пъстрата българска писменост ще бъде инсталирана преди 24 май в един от парковете в пловдивския квартал „ Южен ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР