Скоро българското кисело мляко и бялото саламурено сирене може да

...
Скоро българското кисело мляко и бялото саламурено сирене може да
Коментари Харесай

Българското кисело мляко и саламуреното сирене може да станат защитени продукти

Скоро българското кисело мляко и бялото саламурено сирене може да станат предпазени наименования на храни съгласно европейския указател за такива. Той разрешава те да получат подобен статус съгласно произхода или съгласно предпазени географски инструкции.

В средата на тази седмица от известие на Министерство на земеделието стана ясно, че заявки за вписването на двата продукта са били изпратени от сдружението " Български обичайни млечни артикули ".

Следващата стъпка, с цел да могат киселото мляко и бялото саламурено сирене да получат статут на предпазени храни е разглеждането на заявките от страна на Европейската комисия (ЕК). Тя би трябвало да излезе с готово решение в границите на 6 месеца, като има право и да откаже да впише продуктите в регистъра.

Сертифицираните артикули от Европейския указател на храните получават този статут на три правилото - съгласно традиционно-специфичния си темперамент (Traditional Speciality Guaranteed - TSG); съгласно географско напътствие или другояче казано съгласно характерното място, където се създават (Protected Geographical Indication - PGI) или съгласно наименованието на генезис, като те могат да бъдат създавани в избран район (Protected Designation of Origin - PDO).

Към момента записаните български артикули са 8. В категорията на храните с традиционно-специфичен темперамент влизат " Филе Елена ", " Луканка Панагюрска ", " Роле Трапезица " и " Кайсерован врат Тракия ". От това лято към листата се прибави и " Пастърма говежда ".

Сред записаните от Брюксел български артикули е " Горнооряховски суджук " съгласно географско напътствие. Това значи, че той може да се създава единствено на територията на Горна Оряховица.

Седмият артикул в листата е " Българско розово масло ", което може да се създава единствено по избрана технология в Розовата котловина.

През 2019 година в " Странджански манов мед " беше първият от България, който беше включен в листата със предпазените наименования за генезис на Европейски Съюз.
 От 1402 предпазени артикули в Европа единствено 7 са български. Кои са те?
От 1402 предпазени артикули в Европа единствено 7 са български. Кои са те?

Един от тях напълно скоро се причисли към списъка
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР