Скопският инфорамиционен сайт republika.mk, позовавайки се на агенция „Фокус“, отрази

...
Скопският инфорамиционен сайт republika.mk, позовавайки се на агенция „Фокус“, отрази
Коментари Харесай

Македонската преса коментира отказа на Нинова пред Зоран Заев

Скопският инфорамиционен уебсайт republika.mk, базирайки се на организация „ Фокус “, отрази в детайли срещата сред водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и министър- ръководителя на Република Северна Македония Зоран Заев, провела се в централата на Социалистическата партия на „ Позитано “ № 20. Журналистите от югозападната ни съседка цитират думите, казани от Нинова на нейния събеседник:

„ Нашата позиция остава непроменена. В момента няма условия България да даде единодушие за започването на договарянията за участието на Република СевернаМакедония в Европейски Съюз. Изказахме нашата подготвеност да останенм отворени за разговор на всички равнища, с цел да намерим решение по този въпрос, защото нашата кардинална позиция е, че присъединението на Република Северна Македония в Европейски Съюз е гаранция за района и опция за развиване “.

Сайтът прецизира, че тя е изрично е настояла, че с цел да станат факт договарянията сред югозападната ни съседка и Европейски Съюз, управляващите в Скопие би трябвало да съблюдават за контракта добросъседство, подписан през 2017 година „ Ние постоянно сме поддържали присъединението на Република Северна Македония в Европейски Съюз.

Ние поддържахме и договорът за добросъседство, както и декларацията на Народното събрание. Приветстваме разговора на най-високо равнище, само че не утвърждаваме говора на ненавист, който съществува в Република Северна Македония към България, дискриманацията на хората, които се дефинират като българи, както и подправянето на историческите обстоятелства и истината. Ние осъзнаваме, че нашите упования като партия са даже по- огромни в сравнение с другите партии, тъй като ние и Социалдемократическият съюз, който ръководи в Република Северна Македония и управителен от Заев, сме партньорски партии, част от общи интернационалните организации на социалистическите и социал-демократическите партии. Ние сме сътрудници, ние сме и другари.

Ние почитаме това другарство и партньорство, само че България и българския народен интерес ги слагаме над всичко “, още веднъж цитират Нинова. Сайтът обръща внимание и на известието от пресслужбата на държавното управление на Републиката Северна Македония, съгласно което по време на диалога с Нинова, министър председателят Заев и неговият заместител Никола Димитров акцентират, че залогът за постигането на задачата е огромен и държавната делегация от Република Северна Македония е пристигнала в София с откровени и почтени планове.

Чрез тях трябвало да се направи взаимна крачка към решение, за което съществуват условия то да бъде осъществено в бъдещето. Според скопските публицисти Нинова е поздравила активизацията и откровения метод на министър-председателя Заев, с цел да се подсигури стъпката към решения за деблокирането на евроинтеграционния развой за Република Северна Македония, което е от изключителна значимост за стабилността на Западните Балкани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР