Скопие. Във вторник министър-председателят на Македония Зоран Заев и неговият

...
Скопие. Във вторник министър-председателят на Македония Зоран Заев и неговият
Коментари Харесай

Balkan Insight: Македония и България ще подпишат исторически Договор за добросъседство

Скопие. Във вторник министър-председателят на Македония Зоран Заев и неговият български сътрудник Бойко Борисов ще подпишат историческия Договор за добросъседство в Скопие, като задачата на съглашението е да се оставят в предишното историческите разлики сред двете страни и те да се концентрират върху бъдещото съдействие, предава Balkan Insight.
В Скопие Заев и Борисов ще поднесат цветя на гроба на Гоце Делчев, историческа фигура, която и двете страни почитат като народен воин.
В документа се прецизира, че двете страни нямат териториални искания една към друга. Също по този начин те поемат ангажимент да не се намесват в своите вътрешни работи и да пазят правата на жителите на другата страна, живеещи на тяхна територия.
Освен това договорът се концентрира върху съдействието в областта на стопанската система, инфраструктурата и културата. Предвижда се образуването на взаимна работна група, която да се среща най-малко един път в годината, с цел да разисква способи за възстановяване на взаимната активност.
От своя страна България поема уговорката да поддържа Македония в нейния блян за участие в НАТО и Европейския съюз.
Скопие се надява, че София ще бъде хладнокръвен бранител на Македония, когато България поеме председателството на Съвета на Европейския съюз през януари 2018 година

Превод и редакция: Мария Динкова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР