Скопие. Според университетския преподавател и първи министър на външните работи

...
Скопие. Според университетския преподавател и първи министър на външните работи
Коментари Харесай

Денко Малески: Зоран Заев и Алексис Ципрас отвориха голяма врата за Македония, която не трябва да бъде затваряна

Скопие. Според университетския учител и първи министър на външните работи на Македония Денко Малески, министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас са отворили „ огромна врата “ за разрешаване на дългогодишния спор за името и тя не трябва да бъде затваряна, отбелязва електронното издание „ Независен весник “.
Коментирайки последното развиване на събитията с приемането на предлагането „ Република Илинденска Македония " от страна на Скопие и отхвърли от страна на Атина, Малески съобщи, че това никакъв случай не значи връщане обратно, а таман противоположното – че е крачка напред.
„ Последните бариери би трябвало да бъдат отстранени в този момент. Двамата водачи се хвалят, че имат креативен качества и е време да намерят креативно решение. Заев и Ципрас откриха огромна врата за Македония, което е невиждано в македонско-гръцките връзки през последните десетилетия. Тази врата не би трябвало да бъде затворена и мисля, че няма да се стигне до това. Гръцкият отвод не би трябвало да ни смущава, само че би трябвало да стимулира македонската страна да търси ново взаимно решение, тъй че в последна сметка да затворим казуса и да отворим вероятностите за страната ", разяснява Малески.
По отношение на разграничените реакции в обществото за последното предложение, някогашният първи посланик на Скопие отбелязва, че въпреки всичко отрицателните реакции този път са надалеч по-малко, в сравнение с при оповестяването на предходните оферти.
„ Този път негативната сила не беше повече. Някои интелектуалци разясниха, че това е изменничество, което е недопустимо определение. Спомням си обаче какви бурни реакции имаха преди, когато беше упоменат едно от предложенията от дългите описи с имена. Този път реакциите бяха по-спокойни, което ми дава правото да мисля, че нещо се е трансформирало в съзнанието на жителите ", заключи Малески.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР