Скопие/София. България направи изявление относно приемането на заключенията от последното

...
Скопие/София. България направи изявление относно приемането на заключенията от последното
Коментари Харесай

„360 степени“ : България запазва твърдите си позиции по отношение на Северна Македония

Скопие/София. България направи изказване по отношение на приемането на заключенията от последното съвещание на Съвета по общи въпроси на Европейския съюз по отношение на процеса на разширение, научи скопското електронно издание " 360 степени " от дипломатически източници, което е доказано от държавни източници. В изказване, сходно на приложеното към заключенията на Съвета през март 2020 година, България очерта изискванията, при които ще се съгласи с приемането на рамката за договаряния за Северна Македония, което е авансово изискване за насрочване на първата междуправителствена конференция.

Изявлението беше направено ден след избора на новото държавно управление на премиера Кирил Петков, който разгласи " градивно надграждане " на позицията към Северна Македония, тъй че не е ясно дали документът е направен по инерция на предходното служебно държавно управление или зад него стоят възгледите на новата изпълнителна власт в София, разяснява „ 360 степени “.

В изказването Северна Македония е упрекната, че съществено блокира множеството от наредбите на Споразумението за добросъседство и че дискриминира и заплашва хората с българско съзнание.

Между другото, България изяснява, че частта от заключенията на Съвета по общи въпроси, която гласи, че „ първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония се чака с неспокойствие допустимо най-скоро след приемането на рамката за договаряния “, не значи, че утвърждението на преговорната рамка автоматизирано ще докара до провеждането на първата междуправителствена конференция.

Освен това в документа, показан към заключенията на Съвета, са посочени изискванията, при които България ще се съгласи с приемането на рамката за договаряния за Северна Македония. Освен всичко друго се упорства за включване на така наречен условия за отваряне към първия клъстер (под формата пътна карта), както и така наречен междинни и заключителни индикатори за наблюдаване на осъществяването на пътната карта.

В изказването се повтаря позицията за именуването на македонския език, като се упорства за потребление на формулата от двустранните документи - " македонски език, според Конституцията на РСМ ".

Сред въпросите, посочени като изискване България да се съгласи с приемането на рамката за договаряния, е изпращането на нота до Организация на обединените нации, в която се изяснява, че късото име Северна Македония се отнася до политическия индивид Република Северна Македония (а не до по-широкия географски район ), както и осезаеми резултати от използването на Споразумението за добросъседство.

За Албания, се споделя в изказването, България е подготвена да се споразумее за рамка за договаряния и да организира първата междуправителствена конференция.

Едностранното изказване на България по отношение на заключенията на Съвета на Европейски Съюз идва в миг, когато новото държавно управление и на първо място новият министър председател Кирил Петков приказват за друг звук в отношението на София към Скопие, като образуват работни групи за разискване на инфраструктурата, стопанската система и културата.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР