Скопие. Скопие очаква посещението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас,

...
Скопие. Скопие очаква посещението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас,
Коментари Харесай

„A1oN“ : Скопие очаква посещението на Никос Кодзиас

Скопие. Скопие чака визитата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас, който, както оповестяват медиите от страната му, „ ще показа съглашение за решение на разногласието сред Гърция и Македония “, предава македонската медия „ A1oN “.
Документът ще съдържа към 55 члена, с всички отворени въпроси и от 20 страници. Предложението е квалифицирано от гръцкото Министерство на външните работи, в детайли прегледано от премиера Алексис Ципрас и Никос Кодзиас и съдържа точките, оповестени от външния министър
Посещението на Кодзиас евентуално ще бъде на 22 март, само че то не е доказано нито от македонското, нито от гръцкото външни министерства.
Гръцкият различен министър на защитата Фотис Кувелис по рано съобщи в изявление, че решението на въпроса „ е в интерес на Гърция, що се отнася до иредентизма, сигурността на границите и комплицираното име за обща приложимост (erga omnes). “ Според него решението би трябвало да бъде с интернационално съглашение, само че съпроводено от конституционни промени.
Премиерът на Македония Зоран Заев заяви през вчерашния ден за визитата на Кодзиас. „ Смятам, че е допустимо да се откри решение и съм оптимист, в случай че се грижим за достолепието и идентичността “, съобщи Заев. Той уточни, че хората, които договарят, са единствено човеци и в последна сметка институциите на Македония и Гърция са тези, които вземат решение.
С позиция за договарянията през вчерашния ден излезе и посланикът на Европейски Съюз в Скопие Самуел Жбогар, който съобщи, че договарянията, които се водят с южната съседка и разногласието за името на Република Македония вървят в добра посока, а Европейски Съюз няма да се ангажират директно върху този развой.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР