Скопие. Съединените щати силно подкрепят интеграцията на Северна Македония в

...
Скопие. Съединените щати силно подкрепят интеграцията на Северна Македония в
Коментари Харесай

Габриел Ескобар: Мястото на Северна Македония е в ЕС, преговорите трябва да започнат възможно най-скоро

Скопие. Съединените щати мощно поддържат интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз, съобщи заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар след срещи в Скопие с президента Стево Пендаровски и външния министър Буяр Османи, цитира думите му македонският ефирен канал “Алсат М “ .

„ Искам още един път да изразя мощната поддръжка на нашата администрация за европейската интеграция на Северна Македония, ние работим с нашите европейски сътрудници, с цел да стане това допустимо най-скоро. Мисля, че всички считаме, че Северна Македония е част от Европа, както културно, по този начин и исторически, само че и като разрастваща се стопанска система. Трябва да имате своето място на масата. „ В този подтекст ние ще продължим да поддържаме вашите старания в процеса на интеграция, в продължаването на промените, с цел да стане интеграцията действителност “, сподели Ескобар.

Американският посланик също по този начин акцентира значимостта и помощта, която Северна Македония може да даде за справяне с провокациите, които могат да зародят освен на Балканите, само че и в цяла Европа.

„ Говорихме и за управлението на Северна Македония в ОССЕ и НАТО, с цел да ни помогне да решим проблемите, които провокират Алианса, както на Балканите, по този начин и в цяла Европа, и търсим способи за задълбочаване на това съдействие, което към този момент е впечатляващо ", добави Ескобар.

Външният министър Буяр Османи сподели, че Съединените щати са стратегически сътрудник на Северна Македония, непосредствен съдружник в НАТО и мощен неин покровител след оповестяването на независимостта на Северна Македония.

Говорейки за упованията на страната за началото на договарянията за европейско участие през декември, Османи сподели, че срещата на върха на Европейски Съюз ще се организира на 14 декември, само че съгласно него това не значи, че декември е последният късмет за Скопие да стартира договарянията през декември.

„ Дори след 14 декември, всеки ден до края на годината, Словения като ръководител на Европейски Съюз може да свика изключителна среща на европейските министри, в случай че получи информация от България, че е подготвена да одобри преговорната рамка със Северна Македония. " Така че целият месец декември е опция за започване на договаряния за участие. „ Но това може да се случи и по-късно “, сподели Османи

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР