Скопие работи интензивно по дефинирането на конкретен отговор към София

...
Скопие работи интензивно по дефинирането на конкретен отговор към София
Коментари Харесай

5+1 български изисквания за вдигане на блокадата. Скопие готви отговор до дни

Скопие " работи интензивно " по дефинирането на съответен отговор към София за вероятното сключване на двустранен протокол с 5+1 точки, който би трябвало да помогне за повдигането на българската обсада по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз.
Македонският външен министър Буяр Осман сподели, че се чака " тези дни да бъде даден отговор на тези оферти, който ще бъде основата за идващия кръг от договаряния ".

Според него самото оповестяване на сформирането на държавно управление в България ще улесни процеса на превъзмогване на отворените въпроси,

" Очакваме избрани съответни стъпки през идващите дни във връзка с обмена на оферти, чакаме среща сред специалистите от двете министерства, с цел да се срещнат и вероятно да сближим тези възгледи с благоприятни условия за намиране на решение. Ако разбираме тежестта на момента, 14 дни са изцяло задоволителни въз основа на това, което направихме до момента, с цел да реализираме съглашение “, сподели Буяр Османи.

Скопие продължава да се надява, че е допустимо България да промени позицията си и да утвърди преговорната рамка за Европейски Съюз до края на годината, макар че София на няколко пъти удостовери, че това няма да стане. Въпреки че спечелилата изборите партия " Продължаваме промяната " заприказва за нов метод към македонския въпрос, четирите партии, които договарят за съставянето на държавно управление, се схванаха да се следва досегашната българска позиция, изпълнена с червени линии.

Протоколът " 5+1 " се разисква от месеци, като задачата е той да съдържа правнообвързващи гаранции за осъществяване на поетите в Договора от 2017 година задължения.

В протокола би трябвало да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наедно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония и други.

Засега ръководещите в Скопие не демонстрираха, че са подготвени да изпълнят българските условия, а европейските страни към този момент не желаят да ги включат в преговорната рамка на Северна Македония, защото имат вкарването на двустранни проблеми на европейско равнище.

Скопие се надява България да се съобрази със мощния напън от Европейска комисия, Съединени американски щати и някои европейски страни и да преразгледа позицията си, само че все още няма сходни сигнали. Напротив, има индикации че тази позиция ще се резервира и при новото държавно управление към " Продължаваме промяната ".

Председателят на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски счита, че ще се стигне до решение в ущърб на македонските ползи.

" Тъй като не знаят по какъв начин да решат всичко това, единственият метод за тях е – дайте ни един лист да подпишем някакъв контракт, а този контракт, чухме от новото парламентарно болшинство в източната ни съседка, на процедура би трябвало да съдържа " елементи или всички фрази или глави, които са част от признатата от българския парламент резолюция, която отхвърля македонската еднаквост “, сподели Християн Мицкоски.

Не е доста евентуално обаче и Скопие бързо да склони за подписването на нов документ, като се има поради мощният напън към ръководещите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР