Скопие. Протестите и напрежението в Македония срещу Закона за употребата

...
Скопие. Протестите и напрежението в Македония срещу Закона за употребата
Коментари Харесай

Македония: Продължават протестите и напрежението срещу Закона за употребата на езиците

Скопие. Протестите и напрежението в Македония против Закона за използването на езиците, който узаконява двуезичността на страната не престават освен в Скопие, само че и в част от по-големите градове. Това установяват множеството от македонските медии, за които тематиката продължава да бъде водеща през последните дни.
Телевизия „ ТВ21 “ оповестява за митинги в Скопие и Битоля, като пред Народното събрание в столицата е приказвал Филип Петровски, някогашен шеф на Държавните архиви по време на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ. Според опозиционния деятел „ с приемането на Закона за езиците Македония дефинитивно губи характера си се трансформира в трета албанска страна на Балканите. “
В различен репортаж „ ТВ21 “ осведоми за следващ митинг пред дома на депутата от ръководещата СДСМ, Фросина Ременски в Скопие, макар обезпечената му полицейска защита. Телевизията цитира поста на Ременски в обществените мрежи, в който тя упреква локалната организация на ВМРО-ДПМНЕ за организирането на митингите, наричайки протестиращите „ упорити гробари на бъдещето на страната “ и декларира, че ще потърси отбрана в правораздаването.
Телевизия „ Канал 5 “ цитира мнението на водача на Демократичния съюз и някогашен министър на вътрешните работи, Павле Траянов, който споделя експертното мнение на юристите, че „ законът на първо време е трябвало да бъде изпратен на Венецианската комисия, а по-късно да се гласоподава “ и че е била „ нужна по-широка парламентарна полемика “.
Телевизия „ Сител “ излъчва репортаж както за митингите пред Събранието, които са призовали президента Иванов да не подписва декрет за използването на закона, по този начин и за обсада на дома на депутата от СДСМ Диме Велковски с македонски флагове и надписи „ Предател! “.
Телевизията цитира и изказване на ръководителя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, който счита че „ водачът на Демократичен съюз за интеграция работи за албанската национална идея, а не за провеждането на промени в македонското общество “.
Битолските малките екрани „ Тера “ и „ Орбис “ излъчват репортажи от митинга против закона за използването на езиците, извършен на площад „ Магнолия “ в центъра на града, където са се събрали няколкостотин души с македонски флагове, отпред със свещеници от Македонската православна черква.
Албанската телевизия „ Алсат-М “ продължава да твърди, че законът за езиците може да бъде прибавен и без подписа на президента Иванов.
„ 24 Вести “ оповестява, че митингът пред Народното събрание е минал при едва присъединяване поради неприятното време, като в центъра на Скопие са се събрали едвам стотина души.
Македонският „ Фокус “ написа, че паралелни митинги против двуезичността са се провели в няколко от по-големите градове. Изданието също цитира обсадената депутатка Фросина Ременски, която декларира " Наричайте ме както желаете - македонка, албанка, влахинка, сръбкиня, туркиня, босненка, ромка... “
Според електронното издание „ Фактор “ над 200 души са поискали на протест пред Народното събрание да не се ползва законът за приложимост на езиците “.
Вестник „ Вечер “ разгласява изявление с депутата от ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски, който упреква ръководителя на Народното събрание Талат Джафери в нарушение на правилника и несъобразяване с парламентарната процедура, която съгласно опозиционната партия е изисквала на първо време да се прегледат постъпилите над 35 000 възражения против закона за използването на езиците и едвам по-късно той да се гласоподава.
„ МКД “ и „ Вечер “ оповестяват за нови митинги против признатия закон за използването на езиците извършени в Торонто и Калгари, Канада, под надпис „ Да живее Македония! “, в които са се присъединили стотици представители на македонската диаспора.
„ Вечер “ цитира мнението на водача на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски, който счита, че „ албанската ДСИ държи главата на Заев под водата и не му дава да диша “.
Електронният портал на албански език „ Журнал “ напомня предизвестието на албанския министър председател Еди Рама, отправено към македонския президент Георги Иванов във връзка отхвърли му да подпише указа за използването на закона за използването на езиците. В персоналния си профил в обществените мрежи Рама написа:„ Без албанците няма Македония! “
Вестник „ Нова Македония “ написа, че макар посвещението на починалите бойци на Армията за национално избавление (АНО) и макар 17 години, прекарани във властта, водачът на ДСИ, Али Ахмети към момента има " неразбираеми показа за македонския език “.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР