Скопие. Президентите на България и Република Северна Македония (РСМ) проведоха

...
Скопие. Президентите на България и Република Северна Македония (РСМ) проведоха
Коментари Харесай

Voice of America: Пендаровски и Радев приветстват новия засилен диалог между Северна Македония и България в телефонен разговор

Скопие. Президентите на България и Република Северна Македония (РСМ) организираха телефонен диалог единствено 3 дни откакто министър председателите на двете страни оповестиха нов метод към връзките Скопие-София, който съгласно изказванията би трябвало да докара до деблокиране на европейската интеграция на някогашната югославска република, осведоми македонската редакция на Радио Voice of America .

„ Двамата президенти разискаха последните развития в двустранните връзки сред двете прилежащи страни в светлината на неотдавнашното посещаване на българския министър председател, както и идните действия в София. В този подтекст президентът Пендаровски приветства открития разговор сред двете държавни управления и акцентира готовността на Република Северна Македония за неговото усилване през идния интервал “, се споделя в известие на кабинета на Пендаровски.

Двамата с Радев са разискали и опцията за скорошно посещаване на македонския президент в София, което да докара до усилване на връзката на най-високо равнище през идващия интервал.

Телефонният диалог сред Пендаровски и Радев се организира в навечерието на оповестеното за вторник в София взаимно съвещание на държавните управления на двете страни. Много е евентуално по-рано, в понеделник, да има среща сред външните министри на РСМ - Буяр Османи и на България - Теодора Генчовска.

В сходство с точките, контрактувани по време на визитата на българския министър председател Петков, държавното управление ги назначи за ръководители и членове на взаимни междуправителствени работни групи за задълбочаване на двустранното съдействие. Почти всички членове на новото държавно управление на Ковачевски са част от тези работни групи.

„ В сферата на стопанската система, търговията, енергетиката направихме цялата подготовка. В понеделник, вторник ще отидем в Република България с съответни оферти и съответни съглашения и меморандуми, които ще подпишем. „ Ще чуем тяхната страна, какви са предложенията им и евентуално елементарно ще се договорим по стопански въпроси “, сподели Крешник Бектеши, министър на стопанската система.

Част от дипломатите, упълномощени в Скопие през последните дни, след срещите Ковачевски-Петков, приветстваха засилените стъпки, които би трябвало да доведат до намиране на решение на отворените въпроси, от които зависи деблокирането на европейската интеграция на РСМ.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР