Скопие. Премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и

...
Скопие. Премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и
Коментари Харесай

„Независен“ : Заев, Вучич и Рама искат подкрепа от новия германски канцлер за „Отворени Балкани“ чрез статия във FAZ

Скопие. Премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и президентът на Сърбия Александър Вучич в публикация за немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) приканиха новото немско държавно управление да поддържа самодейността „ Отворени Балкани “, написа скопското издание „ Независен “ .

„ Надяваме се, че новото държавно управление в Германия ще одобри и поддържа самодейността „ Отворени Балкани “ като принос към цялостното използване на Берлинския развой “, споделиха тримата водачи.

В текста те акцентират, че Европа е освен континент, само че и визия, само че оцениха, че жителите на Западните Балкани, „ които са забележителна част от континента и тази визия “ са били изключвани и пренебрегнати прекомерно дълго.

„ Желанието на нашите жители да бъдат признати от членовете на Европейски Съюз беше осуетявано няколко пъти - от вътрешните политики на страните членки, от неизпълнението на обещанията и страха от бъдещето. Това докара до отчаяние, неустойчивост, емиграция и липса на огромни вложения. Като политически водачи на тези страни можем или да се оплачем - или да създадем нещо по въпроса. Решихме второто “, се споделя в текста, озаглавен „ Перспектива за Балканите “, подписан от Заев, Вучич и Рама.

Тримата водачи в текста припомнят, че през ноември 2019 година са подписали авансово съглашение в поддръжка на Берлинския развой, като поеха отговорност за по-задълбочено съдействие в района.

„ Нашата визия е да преодолеем обществените, стопански и търговски бариери, които пречат на икономическия напредък на нашия район, посредством използване на четирите европейски свободи в нашите страни. Затова подписахме съглашения, които отстраняват граничния надзор, с цел да могат стоките да минават съвсем без спиране и които разрешават на нашите жители да работят безпроблемно в друга страна “, се показва в авторския текст.

Лидерите изясняват, че самодейността „ Отворени Балкани “ се е оказала ефикасна и потребна за превъзмогване на доста тежките времена на пандемията.

„ Въпреки че самодейността сега включва единствено Сърбия, Албания и Северна Македония, тя е отворена за всички членове на Западните Балкани “, споделиха Заев, Вучич и Рама и още веднъж приканиха всички съседи да се причислят към тяхното население, както се споделя, с цел да предложат преимуществата, които те оферират на своите жители.

„ Често подложени на критика като европейско буре с барут, ние като виновни политици не можем да позволим на нашия район да се върне към кошмарите от предишното, в миг, когато Европейски Съюз не може да направи повече за разширението си “, се споделя в изказването. „ Това не е утешителна премия вместо участие в Европейски Съюз, само че огромна крачка към участие “.

Изразявайки вяра, че новото държавно управление в Германия ще одобри и поддържа самодейността „ Отворени Балкани “, тримата водачи означиха, че няколко държавни и държавни ръководители на европейски страни и държавното управление на Съединени американски щати към този момент са изразили своята поддръжка, както и поддръжката на бизнесмени, фермери и студенти от задачите Западни Балкани.

„ Сега целият Европейски Съюз би трябвало да се причисли към поддръжката на тази самодейност и да насърчи нашите съседи, цялостното й използване и нуждата тя да стане действителност. Крайно време е всички нации и хора в района да се обединят за едно по-добро бъдеще дружно – такова, което предлага непоклатимост, мир и по-висок стандарт на живот за всички. Бъдеще, което се издига над разногласията на предишното и дава на нашите деца и страни вярата, в която заслужават да живеят “, заключават Заев, Вучич и Рама.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР