Скопие. Председателят на македонската страна в съвместната Комисия за преразглеждане

...
Скопие. Председателят на македонската страна в съвместната Комисия за преразглеждане
Коментари Харесай

Драги Горгиев, председател на съвместната македонско-българска комисия: Цар Самуил, Св. Св. Кирил и Методий са личности на няколко нации

Скопие. Председателят на македонската страна в взаимната Комисия за преразглеждане на учебниците в сходство с контракта за добросъседство акцентира, че цар Самуил, братята Кирил и Методий и Григор Пърличев са персони, които се почитат от няколко народа, предава скопската електронна медия „ Фактор “ .
В момента се води дискусия сред македонските и българските специалисти за средновековния държател и настояването за неговото взаимно честване от двете страни, откакто бе реализирано сходно единодушие за Григор Пърличев и светите братя Кирил и Методий.
„ Мисля, че има шансове да се реализира единодушие в комисията за цар Самуел, тъй като безспорно той е част от паметта на македонския и българския народ. Това е единствено доказателство, че с едно историческо лице могат да се разпознават повече култури и нации, само че методът към оценката му би трябвало да е без идеология. Основният проблем е към характерът на Самуиловата страна. В нашата историография тя е тълкувана като македонска, а в българската - като продължение на първата средновековна българска страна. Всъщност това е алтернатива, която участва в международната историография, където може да се намерят разнообразни тълкувания по този въпрос ", изясни Горгиев в изявление за Press 24, представено от медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР