Скопие. Очакват се срещи на ниво министър-председател между Република Македония

...
Скопие. Очакват се срещи на ниво министър-председател между Република Македония
Коментари Харесай

Евродепутатът Андрей Ковачев : Преговорите за името между Македония и Гърция навлизат във финална фаза

Скопие. Очакват се срещи на равнище министър-председател сред Република Македония и Гърция за намиране на трайно решение на разногласието за името, разгласи заместник-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП-ГЕРБ) след извършена среща в Скопие сред евродепутати и македонския министър председател Зоран Заев. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ .
Андрей Ковачев оглави проучвателна задача от членове на Групата на ЕНП в Европейския парламент в Македония тази седмица. В състава на делегацията вземат участие още евродепутати от Естония и Словения. Те се срещнаха със обстановката в района на Западните Балкани, както и с пречките в процеса на евроинтеграция на Македония.
“България поддържа Република Македония като най-близка до нас страна ”, акцентира Ковачев при диалозите си както с премиера Зоран Заев, по този начин и с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. “В диалозите подчертах и значимостта на инфраструктурните планове и изключително на транспортния Коридор номер 8 ”, добави Ковачев.
Зоран Заев благодари на България и по-специално на премиера Бойко Борисов за слагането на Западните Балкани като един от основните цели на българското Председателство на Европейски Съюз. Това решение на България е от изключителна значимост за бъдещето както на Македония, по този начин и на района, счита Заев. Македонският министър-председател регистрира и дейната политика на България за ускорение на съдействието в енергийния, транспортния и телекомуникационния бранш в целия район.
Евродепутатите разискаха със Заев целите пред Македония за интеграция в евроатлантическото пространство, както и извършената по-рано среща сред външния министър Никола Димитров и гръцкия му сътрудник Никос Кодзияс. Разговорите сред двамата външни министри ще послужат за основа за идния кръг от договаряния за името на Македония сред западната ни съседка и Гърция със специфичния делегат на Организация на обединените нации - Матю Нимиц. Срещата ще се организира на 30 март във Виена. По думите на премиера Заев той вижда предпочитание и в двете страни - Македония и Гърция, да намерят стабилно, работещо решение на разногласието за името.
Евродепутатите от Групата на ЕНП разговаряха и с вицепремиера и министър по европейските въпроси на Македония Буяр Османи, с ръководителя на македонския парламент Талат Джафери, с държавния секретар в Министерството на външните работи - Виктор Димоски, както и с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ - Християн Мицковски, с представители на управлението и на реформаторите от партията. Бяха извършени срещи и с „ Младите европейски федералисти-Македония “, и с представители на македонското
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР