Скопие. Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр

...
Скопие. Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр
Коментари Харесай

„ТВ 21“ : В РСМ очакват решение с България за 14 дни, пътната карта може да влезне в преговорната рамка с ЕС

Скопие. Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи прави оценка, че самото оповестяване на сформирането на държавно управление в България ще улесни процеса на превъзмогване на отворените въпроси и по този метод вероятно отблокиране на европейския път на Скопие, предава скопският ефирен канал „ ТВ 21 “ .

Той акцентира, че се работи интензивно по дефинирането на отговор на точките 5+1 и се чака тези дни да бъде даден отговор на тези оферти, който ще бъде основата за идващия кръг от договаряния. Първото съвещание на новия български парламент би трябвало да се организира на 1 декември, само че остава неразбираемо дали ще бъде реализирано съглашение с България до провеждането на Съвета на Европейски Съюз.

„ Очакваме избрани съответни стъпки през идващите дни във връзка с обмена на оферти, чакаме среща сред специалистите от двете министерства, с цел да се срещнат и вероятно да сближим тези възгледи с благоприятни условия за намиране на решение. Ако разбираме тежестта на момента, 14 дни са изцяло задоволителни въз основа на това, което направихме до момента, с цел да реализираме съглашение “, сподели Буяр Османи.

Медията напомня, че в събота се е провела среща на четирите партии, които би трябвало да сформират новото държавно управление в София, на която бяха разисквани договарянията с РСМ в границите на външнополитическия контракт. Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия акцентира значимостта на съществуването на Пътна карта, в която ясно ще бъдат посочени отговорностите на Скопие към България, които съгласно тях би трябвало да бъдат част от преговорната рамка.

За това приказва и ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, съгласно който ще се стигне до решение, което ще бъде в ущърб на македонските ползи.

„ Тъй като не знаят по какъв начин да решат всичко това, единственият метод за тях е – дайте ни един лист да подпишем някакъв контракт, а този контракт, чухме от новото парламентарно болшинство в източната ни съседка, на процедура би трябвало да съдържа „ елементи или всички фрази или глави, които са част от признатата от българския парламент резолюция, която отхвърля македонската еднаквост “, сподели Християн Мицкоски.

Съветът на Европейския съюз би трябвало да се организира на 14 декември.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР