Скопие. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев увери, че няма

...
Скопие. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев увери, че няма
Коментари Харесай

Преглед на международните новини до 18 часа

Скопие. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев увери, че няма да се стигне до отсрочване на предварителните парламентарни избори следващата година. Същевременно той акцентира, че чака законовото решение във връзка с смяната на изборния модел, който се приготвя в Народното събрание, предава скопската електронна медия A1 On .

„ Мисля, че няма причина да отлагаме изборите. В края на краищата президентът на Държавната изборна комисия (ДИК) сподели, че са подготвени, в случай че изборният модел би трябвало да бъде изменен. Това обаче зависи от най-висшата институция в парламентарната народна власт, а точно Народното събрание. Информиран съм, че има правно решение, бихме желали да го забележим. Но единствено да загатна още един път, СДСМ има предизборно заричане през 2016 година за една изборна единица. По-малко от година по-късно стартира дебатът за отворените описи. Пак се събрахме и взехме политическото решение. При такива условия, в случай че сходно правно решение стигне до гласоподаване, ние ще го подкрепим, тъй като това е нашето заричане към жителите “, увери министър председателят на югозападната ни съседка.
***

Анкара. Турция ще съблюдава напълно споразуменията си с Русия и Съединени американски щати за Североизточна Сирия и няма да продължи военната интервенция в района, написа електронното издание на вестник Yeni Safak , като се базира на неназован източник от въоръжените сили на страната.
Анкара реализира обособени сделки с Москва и Вашингтон предишния месец за евакуиране на сирийските кюрдски „ Отряди за национална самозащита “ от граничните с Турция региони на Североизточна Сирия в подмяна на прекъсване на военната атака против групировката.
Преди това Анкара съобщи, че нито Русия, нито Съединените щати се придържат към договорката и заплаши, че ще стартира нова интервенция. Източникът съобщи в понеделник, че Турция реагира на офанзиви на Общински народен съвет в района в границите на самоотбраната.
***

Брюксел. Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ Европейската комисия утвърди български проекти за подкрепяне на построяването и употребата на високоефективна централа за комбинирано произвеждане на електрическа енергия и топлинна сила, употребяваща гориво, получено от негодни за преработване битови боклуци, като отговарящи на разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ, оповестяват от пресслужбата на Европейска комисия.
На 8 октомври 2019 година България уведоми Комисията за своите проекти за подкрепяне на построяването и употребата на високоефективна централа за комбинирано произвеждане на топлинна сила и електрическа енергия в София. Централата ще създава топлинна сила и електричество с мощ почти 55 MW за топлинната сила и 19 MW за електрическата енергия. За гориво ще бъдат употребявани към 180 000 тона негодни за преработване битови боклуци годишно. Инсталацията, която ще бъде построена от „ Топлофикация “ ЕАД, ще бъде обвързвана с топлофикационната мрежа на София. Изграждането ще завърши до края на 2023 година
Подкрепата ще се състои от две обособени ограничения:
• пряка безплатна помощ в размер на почти 90,8 милиона евро (около 177,6 милиона лева), финансирана от структурните фондове на Европейски Съюз, ръководени от България;
• заем, провиснал от Столична община на „ Топлофикация “ ЕАД с преференциална рента, възлизащ на почти 3 милиона евро (около 5,8 милиона лева).
***

Москва. Президентът на Русия Владимир Путин е провел оперативно съвещание с непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Руската Федерация, заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков, предава ТАСС .
„ Засегнати са разнообразни интернационалните въпроси. Разменени са отзиви за обстановката в Югоизточна Украйна в подтекста на подготовката за плануваната на 9 декември среща на върха в „ нормандския формат “, съобщи той.
„ На срещата участваха шефът на президентската администрация Антон Вайно, ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин, секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев, министърът на защитата Сергей Шойгу, шефът на ФСБ Александър Бортников, шефът на СВР Сергей Наришкин. Беше извършен диалог по настоящи въпроси на социално-икономическото развиване на страната “, добави Песков.
***

Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас даде обещание да защищити страната от нова вълна от мигранти без документи от Турция, като съобщи, че Атина не може да бъде заложница на източната си съседка, оповестява електронното издание на вестник Kathimerini .

Гърция няма да разреши на Турция да трансформира казуса с миграцията в двустранен въпрос, нито да изнудва страната посредством потреблението на миграционни потоци, съобщи Дендиас пред радио Skai, представено от изданието.

„ Гърция поставя старания да изясни на Турция, че са в действие избрани отговорности. Правителството също поставя старания на вътрешния фронт да провежда система за ръководство на миграционните потоци, която ще укрепи страната и нейните граници ", разкри Дендиас.
Министърът добави, че Гърция схваща проблемите на Турция - в това число обстоятелството, че е подслонила към четири милиона бежанци - и може да бъде сериозен събеседник за съседа си. „ Турция би трябвало да осъзнае това и да го одобри ", сподели той, признавайки обаче, че „ не постоянно е елементарно да се поддържа връзка с нея, даже и по въпроси, в които това, което е законно, вярно и морално е явно ".
***

Берлин. Крайнодесни екстремисти насочиха бомбена опасност до известната джамия „ Сехитлик “ във федералната немска столица Берлин, предава турската държавна осведомителна организация Anadolu Agency .
Служители на джамията споделят пред организацията, че са уведомили полицията незабавно, откакто са получили имейл от крайнодясната терористична формация „ Комбат 18 “. В него се твърди, че има заложен експлозив в религиозния комплекс.
Рифки Олгун Ючек, генералният турски консул в Берлин, прикани немските управляващи да подхващат по-строги ограничения за отбрана на джамиите. „ Това може да се окаже машинация, само че въпреки всичко това е опит за нарушение на мира, общественото доближаване “, акцентира той и добави, че чака немските управляващи да разпознават хората, които стоят зад сходни закани и да ги изправят пред съда,
Джамията „ Сехитлик “, която принадлежи на турско-мюсюлманската организация ДИТИБ, е добре познато мюсюлманско място за поклонение в столицата. През последните месеци десетки джамии в Германия получиха сходни закани, което провокира паники измежду мюсюлманското население на страната. Страната е очевидец на възходяща исламофобия през последните години, провокирана от агитация на крайнодесни партии, твърди организацията. Миналата година бяха нападнати над 100 джамии и религиозни институции.
Полицията записва 813 закононарушения от ненавист против мюсюлмани през предходната година, в това число обиди, заплашителни писма и физически набези. Най-малко 54 мюсюлмани бяха ранени при нападенията.
Германия, страна с над 81 милиона души, е втората по брой мюсюлманско население в Западна Европа след Франция. Сред близо 4,7 милиона мюсюлмани в страната 3 милиона са с турски генезис, напомня организацията.
***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР