Скопие. Комисията за инфекциозни болести обяви епидемия от дребна шарка

...
Скопие. Комисията за инфекциозни болести обяви епидемия от дребна шарка
Коментари Харесай

„Фокус“ : Обявена е епидемия от дребна шарка на тероиторията на цяла Македония

Скопие. Комисията за инфекциозни заболявания разгласи зараза от дребна шарка (морбили) на територията на цяла Македония е оповестена зараза от морбили, написа македонският “Фокус “ .
Д-р Владимир Микич от Комисията уточни, че оповестяването на епидемията е ориентирано към използване на спомагателни ограничения за попречване на по-нататъшното разпространяване, понижаване на броя на новите болнии попречване на тежки форми на болестта.
Една от ограниченията е възбраната за посещаване на детски градини на заболели и контактни деца, втората мярка, която се предлага, е да се понижи възрастта на имунизацията от 12 месеца на шест месеца, защото огромна част от заболелите деца са на възраст под 1 година и са най-уязвимата група за тежки форми на болестта. Освен това, защото имаме болести измежду възрастни хора, които не са обект на имунизация според постоянния календар, Комисията реши да усили възрастта на имунизацията, тъй че всяко лице на възраст над 14 години да може да се имунизира в публичните здравни центрове на възраст от 14 до 60 години, сподели доктор Микич.
Той добави, че друга предлагана мярка е всички здравни служащи на територията на цялата страна да бъдат имунизирани с две дози ваксина за морбили.
Той акцентира, че свижданията в лечебните заведения са неразрешени и че мярката би трябвало да се съблюдава, с цел да се понижи опцията за въвеждане на нова зараза в болнични условия, а медицинските сестри в детските градини ще бъдат наложително тествани за ваксинален статус и ще би трябвало да бъдат вярно имунизирани.
„ Повече от 70 деца с морбили са приети в болница, от които 55 са в Клиниката за инфекциозни заболявания, а 15 - в Детската клиника. От тях повече от седем са в тежко положение, добави доктор Микич.
Епидемия е оповестена, тъй като към този момент са докладвани 961 случая на морбили. Общо в 20 града са записали случаи на морбили.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР