Скопие и Атина подписаха договора за името Северна Македония. Церемонията

...
Скопие и Атина подписаха договора за името Северна Македония. Церемонията
Коментари Харесай

На знаково събитие официализираха новото име на Македония

Скопие и Атина подписаха контракта за името Северна Македония. Церемонията се състоя в гръцкото село Псарадес на брега на Преспанското езеро. На нея участваха от гръцка страна премиерът Алексис Ципрас и външният министър Никос Кодзиас, а от македонска – министър-председателят Зоран Заев и външният министър Никола Димитров.

Документът подписаха външните министри Кодзиас и Димитров.

Присъстват още специфичният делегат на ООН Матю Нимиц, вицепрезидентът на Европейската комисия и висшия представител на ЕС Федерика Могерини, комисарят на Европейски Съюз, отговарящ за разширението –Йоханес Хан, и представител на генералния секретар на Организация на обединените нации.

Официалните посетители дойдоха на яхтеното пристанище и пешком се насочиха към подиума, където документът беше подписан.

Отново с лодки формалните лица ще отидат след това на македонския бряг – град Отешево, където ще има формален обяд.

Снощи след тридневни полемики в гръцкия парламент вотът на съмнение против държавното управление на премиера Алексис Ципрас, импортиран от опозиционната " Нова Демокрация ", бе отритнат със 153 гласа.

Хиляди гърци стачкуваха против съглашението пред Народното събрание, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията употребява звукови гранати и сълзотворен газ, с цел да попречи на стачкуващите да влязат в постройката. 

Протести през днешния ден провежда и опозицията в Македония.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР