Скелет на около 7600 години в раннонеолитен гроб откри в

...
Скелет на около 7600 години в раннонеолитен гроб откри в
Коментари Харесай

Откриха скелет на 7600 години в столичен квартал

Скелет на към 7600 години в раннонеолитен гроб откри в столичния регион " Слатина " екип от археолози, ръководени от зам.-председателя на Българската академия на науките Васил Николов, оповестиха от Българска академия на науките.

Находката е извънредно рядка. Проучванията, които предстоят, ще дадат информация за физическите характерности на хората, дали началото на първата европейска цивилизация в днешните български земи.

Според Васил Николов, учените имат задоволително данни за метода на живот на хората в селището Слатина, само че към момента не е открито какви са били погребалните практики. Известно е, че селището е просъществувало към 500 години - от края на седмото хилядолетие прочие Хр., когато са пристигнали първите заселници, до към средата на шестото хилядолетие прочие Хр.

Новооткритият скелет принадлежи най-вероятно на жена , заровена с дете наоколо, директно до останките на къща в периферията на селището, изяснява Николов. Смята се, че при погребенията по това време умрелите са били " полагани в Земята-Майка в ембрионална поза ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР