Скъпият ток за общините, Планът за въстановяване и казусът Магнитски

...
Скъпият ток за общините, Планът за въстановяване и казусът Магнитски
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: Скъпият ток за общините, Планът за въстановяване и казусът Магнитски провокираха остри реплики в НС

Скъпият ток за общините, Планът за въстановяване и въпросът " Магнитски " предизвикаха остри реплики по време на блицконтрола.

С заявления във връзка 150 години от рождението на Гоце Делчев стартира днешното пленарно съвещание на Народното събрание.

Парламентарната група ГЕРБ-СДС уважи с декларация годишнината от рождението на Гоце Делчев - огромния политически водач, бунтовник и герой за свободата на българите в Одринска Тракия. Декларацията от името на парламентарната група прочете националният представител Петър Николов. В декларацията се показва, че единствено нация, която познава очите и загатна за своите герои, може да бъде свободна и благоденстваща през днешния ден. Общество, което си разрешава да фалшифицира историята, не е и няма по какъв начин да бъде част от европейското семейство на споделени полезности, се показва в декларацията.

Петров напомни, че след преврата от 1944 година новата комунистическа власт, следвайки антинационалната си политика за основаване на македонска нация, взема решение да съобщи костите на Гоце Делчев на Югославската република Македония. По думите му, въпреки тогавашния македонски министър председател да дефинира Гоце Делчев като " един българин без значение за освободителните битки " с течение на времето великият челник се е трансформирал в един от фундаментите на новоизгражданата македонска еднаквост като за задачата политическото завещание е целеустремено фалшифицирано и преиначавано чак до наши дни. Петров напомни, че и актуалният македонски президент Стево Пендаровски е признал, че безспорна историческа истина е, че Делчев се е определял като българин, само че в следствие се е отметнал от думите си.

Днес гробът на Гоце Делчев се намира в Скопие. Той е наложително място за поклонение за публична българска делегация, посещаваща македонската столица, като единственото изключение беше направено от настоящия министър-председател Кирил Петков, показаха от ГЕРБ-СДС.

От Има Такъв Народ също прочетоха декларация, в която се споделя, че поддържат напълно метода и напъните на държавното управление за нова динамичност в връзките с РСМ.

Ние от " ИТН " /ИТН/ поддържаме напълно метода и напъните на държавното управление за внасяне на нова динамичност в връзките с Република Северна Македония /РСМ/. Това съобщи депутатът Александър Александров в декларация от името на парламентарната група на Има Такъв Народ по случай 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Считаме и сме уверени, че непрестанното съдействие в стопанската система, културата, спорта и в чисто човешките връзки, е от изгода на двете страни, съобщи от националният представител. Той увери, че от Има Такъв Народ не оспорват правото на еднаквост на РСМ " такава, каквато се усеща ", само че не поддържат целенасочена замяна на историята. Има Такъв Народ упорства и за съблюдаване на контракта за добросъседство.

По думите на Александров Гоце Делчев е воин и на двете страни и не трябва да има разногласия. Той прикани да няма " превъзбудени послания " какъв брой доста неща разделят двата народа, а да мислим за това, което ни сплотява. Според Александров това е значимо при отдаването на общата ни респект към Гоце Делчев. Нека дружно погледнем в общото ни бъдеще и дано добре знаем - два пътя няма - или тук под широкоскроената дреха на европейския съюз, или там като финален отзвук на едни отминали времена.

В блицконтрола към премиера Кирил Петков, отговори на въпрос на Томислав Дончев от ГЕРБ по отношение на проекта за развиване. Планът за възобновяване и резистентност е импортиран в Европейската комисия /ЕК/, съобщи министър председателят Кирил Петков.

Петков посочи, че Европейска комисия приветства направените промени в проекта, свързани със бранш енергетика. Премиерът уточни, че ще има публични разисквания.

Петков уточни, че има много огромна взаимозависимост от доставките на газ от Русия, както и взаимозависимост на енергетиката от атомната електроцентрала " Козлодуй ". По отношение на спора НАТО - Русия, Петков уточни, че има значителен риск от евентуални наказания в подаването на газ.

В проекта, който ние заварихме, имаше парогазова централа, уточни Петков и посочи, че по този начин зависимостта ще се усили още повече от тези доставки. Ние, като едно ново държавно управление, не може да приемем този вид зависимости и трябваше да преработим част от проекта, тъй че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена сила. Всичко това успяхме да го създадем в доста пай интервал и се веселя да кажа, че сега Европейска комисия приветства тези промени и чакаме крайният резултат.

Кирил Петков увери, че ще има публични разисквания. Петков бе безапелационен, че е по-добре да се изчакат още две-три седмици, в сравнение с да бъдат изхарчени милиарди, които можели да трансформират бъдещето на България по " извънредно неверен метод ", за част от политиките, наследени от ръководството на ГЕРБ.

По време на блицконтрола в Народно събрание Кирил Петков съобщи още, че ще приказват с всяка една община по отношение на огромните сметки за ток, само че страната няма средства, вземат се тези средства от данъкоплатците и ги преразпределят. Той акцентира, че би трябвало да са уверени, че общината не е харчила четири пъти повече средства по публични поръчки, както това се е случило в София.

" Ще приказваме с всяка една община, която има потребност от помощ за заплащане на тока. Направихме оперативно съвещание на Народно събрание и взехме решение, че ще създадем работна група, която да изисква какви средства трябват на общините. Когато видяхме образци като този в София - с другите цени на осветлението, ние се стреснахме дали тези общини в действителност имат потребност от спомагателни пари. Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме ", съобщи Кирил Петков.

" Аз не виждам за какво общините би трябвало да се тормозят. Те да дойдат със своите претенции и ние по едно и също време с това ще ревизираме дали обществените средства се харчат транспарантно. Ако всички са си харчили парите по най-прозрачния метод, да дойдат при нас. За наша изненада обаче още няма общини, които да са пристигнали с съответни претенции. Не знам дали се тормозят от нещо друго, само че вратите ни са отворени за тях ", сподели още Петков.

Той посочи, че и сега има настоящ механизъм за подкрепяне на общините с 250 лв. на мегават час електрическа енергия.

С до 250 лв. за мегаватчас ще бъдат обезщетени учебни заведения, читалища и детски заведения за двата месеца януари и февруари, разгласи финансовият министър и вицепремиер Асен Василев в блиц парламентарния надзор. Средствата са от спомагателни доходи и са 450 милиона лв.. Асен Василев заяви, че работна група ще дефинира в допълнение кои общини имат спомагателни потребности за подкрепяне.

Предлага се да бъде основан и вид за закупуване на ток от общ снабдител по дълготрайни контракти като по този начин ще има предвидимост на цената на електрическата енергия.

" Да се направи по този начин, че общини, детски градини и учебни заведения, всички, които желаят от публичния бранш, да могат да купуват електрическа енергия дружно през един общ снабдител, който в действителност от името на страната да закупува по дълготрайни контракти електрическа енергия на борсата. Това ще разреши 12 или 24-месечната предвидимост на цените, ще направи бюджетирането обикновено и ще направи по този начин, че да имаме свободен пазар от една страна, въпреки това да не би трябвало всеки шеф на учебно заведение да става търговец на електрическа енергия и да схваща от спецификата на тази активност ", сподели вицепремиерът.

Скандал избухна в пленарната зала на Народното събрание , откакто от Движение за права и свободи упрекнаха вицепремиера Асен Василев, че нарушава конституцията и законите на страната с разширения от Министерство на финансите лист с компании, глобени по закона " Магнитски ".

По време на парламентарния надзор министърът на финансите Асен Василев разгласи, че сега се приготвя закон, който да се ползва при външни наказания, заплашващи финансовата система и стопанската система на страната.

Василев добави, че в този законопроект ще се регламентира използването на всички типове външни наказания, а освен на тези, наложени от Съединени американски щати по световния закон " Магнитски ". Целта е отбрана на българската стопанска система и на българската банкова система.

Вицепремиерът предвижда, че доста скоро това предложение ще влезе в пленарна зала.

" Очаквам в границите на седмици законопроектът да влезе тук и чакам много дейни диспути от част от политическите сили ", съобщи той, поглеждайки към лявата част на залата (ДПС).

Това му изявление разгневи водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който излезе на трибуната.

" Въпросът ми е до Асен Василев за решението, на което се сътвориха едни черни описи, които през днешния ден съдът разгласи за противозаконни. Днес вицепремиерът разгласи, че законите не са се спазвали и е имало целенасоченост и разбирам, че има нова правдивост и нов морал, които не се основават на конституцията и законите на страната ", разяснява водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Карадайъ дефинира държавното управление като " Съюз за нарушение на Конституцията и законите на страната ", който призовавал от трибуната на Народно събрание да не се съблюдават законите.

Самият Пеевски не взе думата, само че подвикваше от място.

" Г-н Карадайъ, разбирам, че доста Ви боли, че индивидът, който седи до Вас - господин Пеевски, е комплициран в интернационален лист за корупция ", отговори му Василев. Той добави, че българската страна няма никакво отношение, а отношението е да защищити българската стопанска система ", съобщи Асен Василев.

" Няма интернационален лист, има административна глоба по един закон, който работи в Съединени американски щати. Василев сподели, че нямало закон, който да ползват, само че при неналичието на закон - сте нарушили законите на страната ", съобщи Карадайъ.

След това Карадайъ изиска 15-минутна отмора. След края ѝ ръководителят на Движение за права и свободи съобщи, че страната се трансформира в " Цар-Кировата страна ".

Парламентът разпореди на Министерски съвет в едномесечен период да внесе отчет за настоящото положение на оградата по границата

Народното събрание разпореди на Министерския съвет в едномесечен период да внесе в Народното събрание отчет с детайлна информация за настоящото положение на възпрепятстващото оборудване по българо-турската граница и съпътстващата го инфраструктура. Решението беше взето единомислещо със 166 гласа " за ", без " срещу " и " въздържал се ".

Докладът би трябвало да съдържа и информация за осъществените действия и обвързваните с тях разноски за ремонт на оградата, както и за застраховане активността на ведомствата в изискванията на засилен миграционен напън.

Предложението за решение беше направено от ГЕРБ-СДС по отношение на питането на Христо Гаджев към министъра на защитата по отношение на ролята на Министерството на защитата по запазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура. Първоначално се предвиждаше отчетът да бъде импортиран в Народното събрание в период от 14 дни, само че по предложение на Атанас Зафиров / " Българска социалистическа партия за България " / беше признато срокът да е един месец.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР