Скандирането от екопротестите Искаме природа, не искаме бетон отново се

...
Скандирането от екопротестите Искаме природа, не искаме бетон отново се
Коментари Харесай

Природозащитници протестират в три града

Скандирането от екопротестите " Искаме природа, не желаеме бетон " още веднъж се чува в центъра на София довечера. Природозащитници от коалиция “За да остане природа в България ” и самодейността “Зелени закони ” организират митинг срещу унищожаването на природата по Черноморието поради неспазени обещания и куп нарушавания. Шествието им минава през пешеходната зона на бул. " Витоша " към постройката на Министерския съвет, а оттова към Народното събрание и обсада на Орлов мост. Протест се организира и в Пловдив, където уредници са Гражданска коалиция " Пловдив " и Русе, където митингът се води от " Русенци за българската природа ".

Протестиращите издигат няколко претенции. Настояват за възбрана на застрояването в региона на Камчийски пясъци. " Новата заповед на министъра на околната среда и водите за оповестяване на предпазена зона “Камчия ” наложително да включва отпадналите съответни забрани за строителство в съответни парцели, които са били обект на заменки. Въпреки обещаното от екоминистерството обновяване на процедурата на 5 февруари, към 18 февруари, нов вид на заповедта не е качен за разискване ", пишат организациите.

Освен това желаят да се отменят заменките в региона на Камчийски пясъци и да възвърне статута на парцелите като обществена държавна благосъстоятелност. Министърът на районното развиване и благоустройството да промени предназначението от урбанизирани терени на горски и аграрни територии. Държавата да актува крайбрежната линия, дюните и всички други противоконституционно сменени терени като изключителна държавна благосъстоятелност и да започва процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените размени.

Екоорганизациите упорстват също в кадастъра да се сътвори единна и настояща карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като метод на трайно прилагане, и не на последно място - прекъсване и унищожаване на градежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец.

" Настояваме да бъде изпълнено обещанието на ГЕРБ, което беше обещано при започване на месец юли 2020 година, за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена цялостна възбрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата възбрана да важи за 1 км линия по морския бряг, като незабавно след оповестяването ѝ стартират експертни съвещания за основаване на гаранции за запазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални предпазени територии, европейски предпазени зони и плажове за природосъобразен туризъм. Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под опасност от урбанизация поради разнообразни “вратички ” в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец ", безапелационни са екоорганизациите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР