Скандалният шеф Лозан Панов е даден на Инспектора към Висшия

...
Скандалният шеф Лозан Панов е даден на Инспектора към Висшия
Коментари Харесай

Дават Лозан Панов на ИВСС за „Апартаментгейт“

Скандалният началник Лозан Панов е даден на Инспектора към Висшия правосъден съвет поради абсурда „ Апартаментгейт “. Това излиза наяве от решение на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по инспекцията за спор на ползи за Панов. Той е част от проверяваните хора от властта поради покупко-продажбите на подозрително ниски цени с парцели, купени от строителната фрима:Артекс “. Преди няколко месеца стана ясно, че дамата на Панов – Елисавета е купила жилище в първокласна постройка на сдружението против скромната сума от €225 на квадратен метър. Освен това притежателите на строителната компания пък се оказа и кумове на Панови.

Въпреки това съгласно инспекцията на КПКОНПИ Панов не е в спор на ползи поради жилището, в който живее. След приключването на преписката обаче тя се изпраща в ИВСС с искане да се ревизира дали е нарушен кодексът за етично държание на магистратите. " Съгласно Кодекса за етично държание на българските магистрати, Висш съдебен съвет реализира повсеместен надзор по използването и спазването на Етичния кодекс и от време на време подхваща дейности за възобновяване и актуализиране на плануваните с него правила. Комисията по професионална нравственос към Висшия правосъден съвет и комисиите за професионална нравственос към органите на правосъдната власт реализират директен и непосреден надзор по използването и спазването на Етичния кодекс ", написа в решението на Антикорупционната комисия. Освен против Панов инспекциите за спор на ползи са завършени и против Цветан Цветанов, министъра на туризма Николина Ангелкова, както и против някогашните министри на правораздаването и на културата Цецка Цачева и Вежди Рашидов.

За всички тя също не е открито административно нарушаване поради евтините им жилища. Комисията е прекратила още и инспекциите по сигналите против Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков. Те са по разнообразни проблеми, този със Симеонов се отнася за договорка в интервала, когато той е бил ръководител на Общински съвет в Бургас. Сигналът против Жаблянов е за неверна информация, подадена в декларацията му по отношение на парцел и средствата свързани с него. При Крум Зарков сигналът е за имотни покупко-продажби. Решенията са взети в средата на предходната седмица и за тях е известена Софийската градска прокуратура.

И след края на инспекцията, осъществена от КПКОНПИ обаче инспекцията на прокуратурата за корупция и данъчни измами продължава до края на юли. Проверките са резултат от така наречен скандал " Апартаментгейт ", почнал с изявления за хора от властта, придобили парцели на занижени цени. Именно поради него огромна част от проверяваните се разделиха с постовете си – държавни и партийни. Част от инспекциите са след самосезиране на Антикорупционната комисия, а други – по сигнали. Няколко месеца тя преценяваше дали 11-те проверявани лица са били в спор на ползи, когато са ставали новодомци или са си купували са парцел, или пък техни близки са го правели. Документално е изследвано в какво качество са били представителите на изпълнителната, законодателната и правосъдната власт сега на покупко-продажбите. За прекратените инспекции е осведомена Градската прокуратура, тъй като тя има пълномощие да стачкува решенията на Антикорупционната комисия " Решенията на КПКОНПИ са в сегмента, който касае тяхната подготвеност – а точно спор на ползи.

А при нас има инспекции, които са предоставени също на тази Комисия и при които правим събиране на данни за закононарушения от компетентността на прокуратурата ", разяснява пред публицисти зам.-главният прокурор Иван Гешев по случая и напомни, че по отношение на " Апартаментгейт " са предоставени данъчни инспекции и на Национална агенция за приходите, които към този миг не са завършили.

" Поддържаме непрекъснат контакт с сътрудниците от Национална агенция за приходите. Процедурите по данъчния кодекс са много по-тежки и тромави, което забавя тези инспекции ", сподели зам. основният прокурор. Той разяснява още и инспекциите, свързани с къщите за посетители, построени с европейски средства. " По инспекциите на къщите за посетители се работи интензивно, излизат забавни неща за злоупотреби с евросредства и други документи, за които ще бъдете известени. Те са в сегмента осъществени закононарушения – т.е. корист с евросредства и други документи. Прокурори от ВКП са упълномощили инспекция на Групово дело " Национална полиция " в тази тенденция за голям брой случаи ", изясни той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР