Скандалният побой между шефове на отдели в Националния статистически институт

...
Скандалният побой между шефове на отдели в Националния статистически институт
Коментари Харесай

Скандалът в НСИ расте: Това ли са побойниците, които смазват бизнеса с фалшива статистика?

Скандалният побой сред шефове на отдели в Националния статистически институт (НСИ), от които зависи събирането на точни данни за потребностите на бизнеса, се пораства неудържимо, рапортува източник на Narod.bg, който ни оказа помощ да открием и имената на евентуалните участници в срамния въргал – Петър Каменов и Марин Гергов.

До момента е ясно, че през октомври 2022-а началник-отдел в Национален статистически институт атакува с шутове и юмруци собствен сътрудник време на работа и пред слисания взор на чиновниците. Екшънът потегля от спор кой какви професионални отговорности има.

„ Началникът на прилежащия отдел имаше задача, която дълго време вършех аз. Тогава нямах опция и трябваше той да я свърши “, описа пострадалият, поискал анонимност.

След отхвърли му неговият сътрудник го заплашва с пердах. Заради вербалния тормоз потърпевшият взема решение да отнесе проблема към зам.-председателя на администрацията.

„ В коридора на Национален статистически институт той потегли след мен, чух го по какъв начин се затичва. В момента, в който се обърнах, беше отскочил над мен и със мощен удар ме смъкна на земята “, спомня си нападнатият.

На място идва кола за спешна помощ, а нападнатият лежи в болница 5 дни, с диагноза мозъчно разтърсване. Твърди, че оттогава има проблеми с главата.

Временният край на парадокса има прелюбопитен развой– след завръщането му на работа битият началник-отдел е привикан на дисциплинарен съвет.

„ Ръководството зае позиция, че този, който ме атакува, би трябвало да бъде предпазен непременно “, чуди се потърпевшият. Така неговият сътрудник остава ненаказан и към момента е на позицията началник-отдел.

Според източник на Narod.bg казусът в Национален статистически институт е, че калинките, назначени в института, укриват информация за действителната статистката, което пък удря съществено бизнеса, който разчита на изводите, които вадят „ специалистите “ в Национален статистически институт.

Бруталният побой отваря повдига няколко значими въпроса, на които отговори дължи ръководителят Атанас Атанасов:

1. На кои тъкмо отдели са началници жертвата и биячът?

2. Как се споделят въпросните шефове?

Реклама

2. Може ли хора, които вземат участие в саморазправи, да подсигуряват правенето на статистически данни с високо качество?

3. Дали въпросните шефове на отдели са самостоятелни в своята работа, и може ли такива произшествия да са разследване на оказван напън върху тях?

4. Кой от управлението на Национален статистически институт, ръководител или заместник-председатели, дава отговор за управлението на тези отдели? Според информация на Narod.bg началник на двамата началник-отдели е Свилен Колев, зам.-председателят на Национален статистически институт от юли 2022-а.

Ето и подчинените на Свилен Колев отдели с техните началници:

– Дирекция „ Макроикономическа статистика ” Гиргина Николова

– Отдел „ Нефинансови национални и районни сметки ” Боряна Манолова

– Отдел „ Финансови национални сметки ” Петър Каменов

– Отдел „ Таблици Ресурс – Използване и институционални национални сметки ” Марин Гергов

– Отдел „ Потребителски цени, цени на жилища и ППС ” Албена Данчева

– Отдел „ Сметки в околната среда и енергетиката ” Гергана Чешмеджиева

– Отдел „ Сметки и цени в селското и горското стопанство ” – още веднъж Гергина Николова

Така излиза, че в случай че неофициалната ни информация е правилна, двамата вероятни участници в мелето са Петър Каменов и Марин Гергов. Кой от двамата е жертвата на побоя, и кой биячът – да каже шефът им Свилен Колев, за който се приказва, че е натрупал стаж от август 2016-а допресди да стане зам.-председател на Национален статистически институт в Асоциация на банките в България, където е бил специалист в направление „ Банкова политика и разбори “.

Ръководството на Национален статистически институт дължи и още един отговор – осведомен ли е Евростат за този вид произшествия, които демонстрират сериозна липса на административен потенциал в Националния статистически институт и слагат под подозрение независимостта, обективността и качеството на статистическите данни, изготвяна там?
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР