Скандалните разкрития за финансовите злоупотреби на предишните управляващи могат да

...
Скандалните разкрития за финансовите злоупотреби на предишните управляващи могат да
Коментари Харесай

Красен Кралев обгрижил „подходящи“ НПО-та с пет милиона

Скандалните разкрития за финансовите злоупотреби на предходните ръководещи могат да доведат до делириум всеки естествен човек. Всеки ден излизат нови  и нови информации за милиони левове, потъвали в подбрани джобове. Не остана министерство, в което да не бяха открити уредени публичните поръчки и нагласени състезания с предизвестени спечелили.

 

На фона на стотиците милиони, изтекли от ведомствата към обгрижваните от кабинета Борисов-3 компании, Министерството на спорта наподобява като бедния родственик, останал непоканен на огромното лапане. Но е мъчно да кажем, че този родственик е останал гладен.

В ролята на бедния родственик в тази ситуация са бенефициентите на средства от т.нар.  Национална стратегия за осъществяване на юношески действия по чл.10а от Закона за хазарта.

Спортният министър Красен Кралев приема настоящата Национална стратегия, препоръчана му от шефа на Дирекция „ Младежки действия “ още в първите дни на 2021 година, което е удостоверено със заповед № РД-09-21 от 12 януари.  Нещо повече, министърът разпорежда и нейното авансово осъществяване, което значи: състезанията да бъдат извършени в незабавен порядък, да бъдат избрани " съответните " спечелили и

те да получат парите си незабавно.

Бързането е обяснимо: задават се избори, повелителите на властта са уверени в следващия си успех, само че е по-добре човек да заложи на несъмнено.

Междувременно екс министър Кралев е  съумял да „ отвоюва “ едни 3 405 000 лева, като „ спомагателни разноски “ за Националната младежка стратегия. Това проличава от текста на писмото на министъра на финансите Кирил Ананиев до министър Кралев от 13 октомври 2020 година (с което „ Банкеръ “  разполага). В него Финансист №1 уведомява сътрудника си Кралев за утвърдените по негово искане „ корекции “.  Естествено, това е отразено и в признатия бюджет на ведомството за тази година.

Така със съдействието на финансовия министър 

общият бюджет на програмата става 5 404 991 лева

а разлика от предходни години, когато той е бил малко над 2 милиона.

Хората на Кралев пък завчас запрятат ръкави и единствено за ден ( 13 януари ) съумяват да утвърдят разпоредбите за осъществяване на състезанието и да разгласяват обявата в уеб страницата на министерството. Определен е и отговарящ краен период за подаване на плановите оферти - 27 януари 2021 година , т.е. две календарни седмици (или 10 работни дни) по-късно.

Но бързането не стопира дотук. Определени са три конкурсни посоки, като във всяко от тях би трябвало да са записани по четири тематики за възлагане на планове. С други думи - би трябвало тематиките да са 12 на брой, само че на процедура са си единствено... четири. Размножаването им е известно като хватката " копи - пейст ". Ето ги и тях:

" Превенция на
хазартна взаимозависимост измежду младежите “,
„ Превенция на разнообразни форми на зависимости “,
„ Превенция на експанзията измежду младежите “,
„ Насърчаване на здравословен метод на живот “.

Задъханото „ съревнование “

завършва дефинитивно на 9 март, когато със своя заповед министър Красен Кралев " коронясва " спечелилите. Парите са разпределени сред 35 неправителствени организации, подредени в следната подчиненост: четири богоизбрани Неправителствени организации са удостоени с по 675 000 лева.; няколко се задоволяват с бюджети от 250 000 лева, а най-недооценените са разпределени в две подкатегории - финансиране до 150 000 лева и финансиране до 100 000 лв..

Кои са печелившите и има ли измежду тях   инцидентно попаднали човеци? 

Сдружение „ Национална младежка мрежа “  

да вземем за пример, ще извърши плана си против " скромните " 675 000 лв.. В управата му е един остарял познайник - Филип Кирев, който беше основен секретар на Съюз на демократичните сили, деятел на " Реформаторския блок " и шеф кабинет по времето, когато Божидар Лукарски беше министър на стопанската система във второто държавно управление на Бойко Борисов. А измежду учредителите на тази Неправителствени организации е и небезизвестната Меглена Кунева, която преди пет години беше съдружен сътрудник на ГЕРБ, а през днешния ден ще изчегъртва от властта всичките й членове, симпатизанти и калинки.

Ако съдим по отчета на конкурсната комисия, с който „ БАНКЕРЪ “ разполага, в плановото предложение на " Национална младежка мрежа " са заложени цели, които  „ не са съотнесени към целевите групи, както и не са посочени техните потребности “.  Комисията открива и още нещо - че  „ всички разноски по плана са разказани единствено посредством калкулиране сред брой и единична цена "  и че тези разходи  " не са обосновани във връзка с потребността от тяхното осъществяване “ .

Ако състезанието беше обикновено извършен, Сдружение " Национална младежка мрежа "   щеше да бъде дисквалифицирано  единствено поради тези две " забележки ". Вместо това, планът е оценен със 74 точки и получава финансиране в размер на 675 000 лв..

Или казано по различен метод, откогато Красен Кралев е министър на спорта и разпределя отчисленията от
хазарта, плановете на Сдружение " Национална младежка мрежа " са финансирани общо с 1.323 млн. лв. . Кратък обзор на иформационните портали демонстрира, че активността на сдружението е добре рекламирана (естествено против съответното възнаграждение ) от в. „ 24 часа “. Разбира се за задачите на акциите са употребени и други „ верни “ медии...

И като стана дума за това национално издание

няма по какъв начин да пропуснем един прелюбопитен факт. Оказва се, че финансовият му шеф – Петър Коларов, е тясно обвързван с още три НПО-та, които добре са захлебили от хазартните пари .

Фондациите „ Евроскок “, „ Повече от дом “  и „ Спортен клуб А-ТЕАМ “

също са измежду любимците на спортното ведомство. За двете фондации са заделени надлежно 675 000 лева и 674 992 лв.

Справка в Търговския указател пък демонстрира, че Коларов е бил измежду ръководещите на „ Евроскок “ до 10 май тази година . Съратничката му в тази фондация - Радина Иванова също е била „ заличена “ по това време. Но пък името и продължава да бъде вписано измежду ръководещите на другото „ отличено “ съдружие „ Повече от дом “ .

С 375 992 лева е почетен и „ Спортен клуб А-ТЕАМ “,  който - необичайно за какво - употребява за връзка с " външния свят " телефона и електронната поща на... същия Петър Коларов, макар че той няма нищо общо с тази организация. Или най-малко по този начин написа в Търговския указател.

На всичкото от горната страна, отново съгласно Търговския указател, клубът е със седалище и адрес на управление  Област София-град, общ. Столична, регион " Витоша ", п.код 1619, бул. " Цар Борис III 347 .

Е, в случай че някой може да каже дали ограденият на фотографията в алено " офис " е подобаващ за неправителствена организация, спечелила от спортното министерство близо 1.1 млн. лева за четири години - здраве да е!



Сред неизменимите бенефициенти е и Станислав Недков - Стъки

прочул се със Сдружението „ Българска федерация ММА “.

Преди дни той се оплака пред представителството на Европейската комисия в България от репресията над него, наложена му от Министерство на вътрешните работи под управлението на Бойко Рашков. Бившият ММА-шампион е ръководител на Консервативно-патриотично придвижване и предходната година името му нашумя с контрапротестите си, а през днешния ден към този момент се готви за кандидат-президентската конкуренция! 

За последния управнически мандат на ГЕРБ, федерацията на Стъки е усвоила от спортното министерство близо четвърт милион лв.. Като най-доходоносна се оказва 2021 година, защото " антихазартния " план на ММА-боецът е оценен на 118 073 лв..

Сред хранениците на спортното ведомство е и  премиерската рожба - „ Спортен клуб Ипон “,   който от 2017 година до момента е получил общо 186 149 лв..

Ако би трябвало да опишем целия " абонамент " на желаните от спортните началници НПО-та и изброим към кои тъкмо медии са били насочвани парите за „ разпространение “ на антихазартната интензивност на  сдруженията, ще би трябвало да издадем двутомник. 

Изводът обаче е, че в годината на сполетялата ни пандемия, когато целият народ беше призоваван да „ затегне колана “, началникът на младежта и спорта в Кабинета " Борисов 3 " - Красен Кралев, го е разхлабвал, явно с по-далечна цел.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР