Скандалите по собствеността се отразяват негативно на цялата отбранителна индустрия,

...
Скандалите по собствеността се отразяват негативно на цялата отбранителна индустрия,
Коментари Харесай

Дунарит работи за трикратно увеличение на продажбите

Скандалите по собствеността се отразяват отрицателно на цялата отбранителна промишленост, споделя инж. Петър Петров, изпълнителен шеф на военно-промишленото дружество

- Инж. Петров, след дипломирането си вие работите единствено в „ Дунарит “. Какво ви стимулира за това и в този момент като началник – кои са главните мениджърски похвати, които употребявате в връзките си със чиновниците?

– Заемам тази служба от към година. Не разбирам и не одобрявам думата „ управител “. Тя като че ли ме отдалечава от хората, от сътрудниците ми. Работя от 30 години в „ Дунарит “. За актуалния динамичен свят това май е архаично. Но за мен е част от ценностната система. Иска ми се, когато си потеглям, за множеството работещи в сдружението това да е по този начин. Между другото всичко стартира с интервенция на провидението. Кандидатствах в настоящия Технически университет в София. С присъщото самочувствие на осемнадесетгодишните решавах последната задача напряко на белова. Естествено, позволих техническа неточност, която ми костваше 75 стотни от оценката. Приеха ме, само че не в мечтаната компетентност. Тогава имаше наборна военна работа. Шест месеца преди уволнението получих предложение да стана стипендиант на „ Дунарит “. В родното ми село имаше завод на предприятието. С необятно затворени очи одобрих, тъй като щях да се уволня два или три месеца предварително. Така станах инженер-химик.

– Отразяват ли се на активността на компанията свадите по собствеността ù?

– Отразяват се отрицателно. При това освен на нашата компания, а на българската отбранителна промишленост като бранш. Непредубедените може да погледнат годишните финансови доклади, оповестени в Търговския указател.

– С какъв брой огромни интернационалните сътрудници работи сега „ Дунарит “?

– Това число се трансформира динамично в границите на пет до 10. В момента огромните интернационалните компании, с които работим, са седем.

– Кои са главните правила, които оказват помощ на компания от дребна България да съумява да се конкурира и да печели поръчки на комплицирания интернационален пазар на оръжие и муниции?

– За мен не е задоволително изказванието, че България е дребна. В недотам далечното минало в нашия отрасъл страната ни беше на челни позиции в света по произвеждане и реализация. Нещата се трансформираха, само че основаните дълготрайни връзки не са разрушени напълно. Полагаме старания да ги поддържаме, възвръщаме и разширяваме. Когато клиентите са удовлетворени, те се връщат. Смея да настоявам, че нашите клиенти са удовлетворени.

– Какъв вид оръжие и муниции ще създава „ Дунарит “ през идната година и по какъв начин се трансформира търсенето на сътрудниците ви през последните години?

– „ Дунарит “ създава и ще създава и от двата съществени вида – съветски и натовски. Досега доминират боеприпасите за съветски системи, само че нашият блян е да увеличим доста каузи на боеприпасите за натовски системи в продажбите си. Това ни предпочитание е провокирано точно от смяната в търсенето на досегашните ни сътрудници и появяването на нови евентуални клиенти.

– Как виждате развиването на компанията след 5 години?

– Приватизацията на сдружението ни обезпечи опцията да оцелеем и да се развиваме с ускорени темпове. За първите 10 години от приватизацията продажбите ни се усилиха 10 пъти. Този факт дава мотив за горделивост на всеки един от моите сътрудници, от най-ниското до най-високото равнище във компанията. На единадесетата година започнаха „ свадите по собствеността “, които не престават и до през днешния ден. След пет години ще се навършат 20 години от приватизацията, желае ми се да можем да се похвалим с най-малко трикратно нарастване на продажбите по отношение на първите 10. В проектите ни влизат асимилиране на нови перспективни произведения, съдействие с огромни международни компании в сектора, съдействие с образователни заведения заради задълбочаването на проблемите с обезпечаването на фрагменти и не на последно място – възобновяване на положителните взаимоотношения с българските ни сътрудници от другите компании в бранша.

Автор: Николай Нейчев. Интервюто е оповестено в новия брой на списание " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР