Скандалите около смяната на шефове в държавните дружества ще стигнат

...
Скандалите около смяната на шефове в държавните дружества ще стигнат
Коментари Харесай

Скандалите със смяна на бордове ще стигнат до Върховния съд

Скандалите към промяната на шефове в държавните сдружения ще стигнат до Върховния касационен съд. Причината е, че Инспекторатът на Висшия правосъден съвет (ИВСС) сезира съда поради разностранна правосъдна процедура. Сигнал до ИВСС бе подаден още по времето на първото служебно държавно управление. Негов създател бе тогавашният зам.-министър на правораздаването Иван Демерджиев, който след това оглави ведомството.

Причина за сигнала бяха многократните несполучливи опити на служебното държавно управление да смени бордовете на държавни сдружения, назначени по времето на ГЕРБ. Един от най-ярките образци бе управата на. По това време стопански министър и принципал на ББР бе сегашният министър председател Кирил Петков.

Той смени управителния съвет, само че новите членове не бяха вписани в Търговски указател, което направи встъпването им в служба невероятно. Причината бе тъжба до градския съд в София. След прекъсването на производството Петков влезе в спор със съда намеквайки за непрозрачно систематизиране на тези каузи. Подобен сюжет се разигра и с друго държавно сдружение – " Напоителни системи ".

Според ИВСС по тези каузи има спорна правосъдна процедура, защото част от съдиите одобряват, че досегашните шефове на сдруженията могат да апелират вписването в регистъра, защото имат контракти за ръководство. В сигнала си Демерджиев твърдеше, че разногласията поради контракта могат да доведат до компенсации на освободените, само че не и до стопиране на вписването на новото управление. Част от съдиите застъпват същата теза. Затова ИВСС сезира висшия съд и желае практиката да се уеднакви с тълкувателно решение, което е наложително за всички магистрати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР