Скандалът с новия апартамент на председателят на парламентарната група на

...
Скандалът с новия апартамент на председателят на парламентарната група на
Коментари Харесай

И Нинова се оказа с апартамент. Купила го за 21 000 лв.

Скандалът с новия апартамент на ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов още веднъж трансферира публичния фокус върху имотните покупко-продажби на политическия ни хайлайф. Прокуратурата образува инспекция по сигнал за закупуване на парцелът под междинната му пазарна цена. Оказва се обаче, че евтините жилища са отдавнашна уязвимост на българските политици. Това демонстрира инспекция в имотните заявления на висшия партиен ешалон на политическите сили от 44-тото Народно заседание.

Така да вземем за пример ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е съумяла да закупи апартамент от близо 90 квадрата на столичната улица „ Боряна “ в квартал Овча Купел на цена от 241 лв. на квадратен метър. Общата цена, която Нинова и брачният партньор й Митко са платили е 21 514 лв., съгласно имотната декларация на водачът социалистите. Покупката е осъществена през 2004 година, по времето когато Нинова към момента е изпълнителен шеф на „ Техноимпекс “ АД. Според формалната статистика на Национален статистически институт за 2004 година междинната цена на парцелите в София през годината е била 1095 лева или четири пъти по-висока от платената от Корнелия Нинова.

През 2004 година различен червен народен представител – Валери Жаблянов, се снабдява с апартамент с площ от 96 квадрата. Обявената в имотната му декларация цена на придобиване е тъкмо 31 000 лв. или 322 лв. на квадрат. Цената е малко по-висока от тази на Нинова, само че въпреки всичко близо четири пъти по ниска от междинната за София. Жаблянов също по този начин е притежател на първокласна къща със застроена повърхност от 300 квадратни метра в столичния квартал Драгалевци, добита през 2013 година на стойност 360 000 лева

Не по-малка е разликата сред междинната пазарна цена на парцелите в София и апартаментът на различен изтъкнат социалист – депутатът Жельо Бойчев. През 2006 година Жельо и брачната половинка му Зорница получават апартамент с внушителна площ от 175 квадрата. Цената, която семейство Бойчеви заплаща е 57 100 лв. или цена от 326 лв. на квадратен метър. Отново по данни на Национален статистически институт за първото тримесечие на 2006 година междинната цена на квадратен метър в София е била 1313 или четири пъти по-ниска цена.

На по-ниска от междинната пазарна цена е придобила апартамент в София и депутатът от Движение за права и свободи Нигяр Джафер. През 2003 година тя е закупила апартамент от 107 квадрата на цена от 65 000 лв.. Сметката демонстрира, че цената на квадрат е 607 лв.. По данни на Национален статистически институт междинната цена на квадрат за апартамент в София е била към 850 лв., сподели информация на телевизия "Европа ".

От извънредно ниски цени на парцелите в София се е възползвал и депутатът от Патриотичния фронт Борис Ячев. Той е закупил апартамент от 50 квадратни метра в София през 2009 година за 37 500 лв.. Сметката демонстрира, че парцелът е добит за 750 лв. на квадрат. По данните на Национален статистически институт междинната цена на жилищата в София през четвъртото тримесечие на 2009 година е била 1585 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР