Скандалът с „Кембридж Аналитика“ възпламени параноята на определени групи, които

...
Скандалът с „Кембридж Аналитика“ възпламени параноята на определени групи, които
Коментари Харесай

Руският хакер, машината Фейсбук и мастър Зукърбърг

Скандалът с „ Кембридж Аналитика “ възпламени параноята на избрани групи, които към момента гледат на " Брекзит “ и на успеха на Тръмп като на нелогични, нереални, фрапантни и вечно неразбираеми политически загадки. По предписание оранжевият перчем на Тръмп и бягството на Англия от Европейски Съюз съжителстват с тайната визия за мощен обществен инженеринг, който подривно нападна устоите на демокрацията. В тази антиутопия постоянно действат извънредно забавни, съвсем литературни персонажи, които плетат запъхтян сюжет. Ето кои са трите най-важни облици в тази драматургия на конспирацията.
1. Руският хакер
Това е някакъв злобен източен съветски талант, окачил портрет на Путин на стената, обладан от тъмна ненавист към Запада, непрестанно безчинстващ в обществените мрежи. Този съветски хакер (типаж, сборен облик на още стотици сходни, работещи дружно, в синхрон) е безусловно фанатично предан на концепцията да унищожи демокрацията. Изглежда като някакъв супер съвременен пич с проницателни и присвити зад диоптри очи, само че в това време консервативно нахлузил ушанка и понякога надигащ бутилка водка, защото компютърът му малко лагва – той задава новия международен ред със остаряла машина, някак по съветски занемарена. Руският хакер е композиция от най-страшното: той е абсолютният психолог и абсолютният програмист. Създава профили от нищото, повежда войска от тролове, нещо в неговата подла източна закалка му дава преимущество пред почтения, доверчив и изтънчен западен човек. Най-интересното е, че съветският хакер изобщо не желае да употребява страхотната си компютърна просветеност, с цел да живее богато, умерено и добре, както страхотната компютърна просветеност нормално разрешава. Той е мегаломан, фанатик, архизлодей, изпълзял като от подземията на Достоевски, с цел да даде воля на разрушителните си инстинкти. Той просто желае да съсипе Запада и точка. Нищо друго не го интересува. Триста милионна Америка коленичи пред неговия тролски план и жесток логаритъм.
2. Машината Facebook
Ти нямаш лично мнение. Нямаш личен разум. Нямаш лична преценка. Нямаш дарба на сериозно мислене. Ти си един групов облик от общо 10 000 лайка, които си пръснал някъде там през десетте години, от които киснеш във Фейса. Ако си американски жител, някак си сред това, че харесваш ръгби, страници за фитнес, мъдри мисли и два статуса на твой другар, в които той се възмущава от Обама, внезапно логаритъмът е отсъдил, че си евентуална цел за таргетиране от разрушителните сили на Тръмп и току виж си се трансформирал в негов покровител на изборите. Последвала е премислена офанзива посредством спонсорирани връзки, която е промила мозъка ти по-добре, в сравнение с ти самият може да го направиш. Това е ситуацията.
3. Мастър Зукърбърг
Марк Зукърбърг не желае просто да прави милиарди от рекламата във Facebook. Вместо това желае да дефинира новия международен ред въз основата на поведенческата логика на психиката в обществената мрежа. Този човек е сивият кардинал на технокрацията, нещо като злобен противовес на Илон Мъск: единият желае да ни прати в Космоса и да ни разсели в Галактиката, а другият да инженерства обществено, да събаря демокрации, да основава подправени арабски пролети и български лета, тъй като това е надалеч по-важно от това да натрупа към този момент упоменатите милиарди. Той по принцип поради това е направил Facebook – да прави мизерии тоя човек.
4. Кембридж Аналитика
Сдобилата се към този момент с митична популярност компания е общо взето виновна за изборите в над 200 страни, в това число (така се пише) и в прилежаща Румъния. По цялата планета изобщо не съществуват хора със свободна воля, а изкусно изфабрикувани да гласоподават леко глуповати електорати, които супер доста са се прецакали като пернат едно приложение, дето им бръкнало в персоналните данни. Оттам насетне е ясно: ти си това, което харесваш, ерго си задоволително безумен да не схванеш по какъв начин са те препрограмирали и са ти сервирали да прочетеш таман това, което би трябвало, а не това, което искаш. И гаджето ти не знае повече от " Кембридж Аналитика " за теб. Питай я, да видиш.
Автор: Райко Байчев

Мастър Зукърбърг

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР