Скандалът с изявлението на сръбския външен министър Ивица Дачич по

...
Скандалът с изявлението на сръбския външен министър Ивица Дачич по
Коментари Харесай

МВнР иска обяснение от сръбския посланик, отделят парти зони по Черноморието, финансирането на партиите…

Скандалът с изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич по адрес на българския министър председател е измежду тематичните акценти в неделните вестници.

" По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия в Република България ще бъде извикан в понеделник в Министерството на външните работи. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Повод за срещата е изявление на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан. По време на конференцията на държавните ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Бойко Борисов бе запитан от публицист по какъв начин ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката за сигурност, откакто неговата страна не признава Косово. Българският министър председател отговори: " По отношение на Върховния представител - когато се заеме подобен значим пост, последното, което би трябвало да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде определен, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите страни, които сме признали Косово. " По време на диалога със сръбския дипломат ще бъде припомнена поддръжката досега на Република България за европейската интеграция на Република Сърбия. От българска страна ще бъде издигнат въпросът по какъв начин такива изявления от сътрудниците ни в Белград се отразяват на положителните българо-сръбски връзки. " - в. " Труд ".

" Сръбският външен министър Ивица Дачич съобщи през днешния ден, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е без значение, и българският министър председател Бойко Борисов, който твърди, че е, би трябвало да се преценява с това, съобщи Танюг., представена от Българска телеграфна агенция. Дачич направи остри мнения по националната телевизия РТС във връзка изказване на Борисов, представено от организацията, че бъдещият началник на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел би трябвало да показва позициите на целия Европейски Съюз, без значение че неговата страна Испания не признава Косово. Пет от страните-членки на Европейски Съюз не признават Косово за самостоятелна страна - Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия. Останалите 23 членки на Европейски Съюз, в това число България, са признали косовската самостоятелност... " - в. " Дневник ".

" Външният министър на Сърбия Ивица Дачич, който дълги години беше представител на някогашния деспот Слободан Милошевич, насочи тежки упреци и нападки против България и нейния министър председател Бойко Борисов. Пред държавната телевизия РТС Ивица Дачич прикани " Борисов да зачита позицията на Европейски Съюз по отношение на независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел ". Коментарът му бе във връзка апела на Бойко Борисов Борел да пази ползите на Европейски Съюз. Според Дачич " позицията на Европейски Съюз била, че Косово не е без значение ". Истината е обаче, че 23 страни от общността към този момент са признали новата страна, основана след отделянето й от Сърбия. " Бойко, да ти кажа едно нещо - позицията на Европейски Съюз е, че Косово не е самостоятелна страна. Ти, Бойко, би трябвало да зачиташ позицията на Европейски Съюз, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безсрамие, на какво наподобява. Писна ми от всичко това. А да не приказвам и за това, че единствено преди няколко месеца получи наш медал ", сподели ядосаният Ивица Дачич. Той беше най-близкият помощник и дълготраен представител на Милошевич, в това число и по време на експанзията против Босна и Херцеговина и Хърватия, когато бяха осъществени най-ужасяващите военни закононарушения след Втората международна война, в това число и геноцид, постоянно припомнят медиите в Прищина. Миналата седмица управляващите във Вашингтон приканиха " Дачич да спре да унищожава американските банкноти, тъй като това е закононарушение ". Дачич собственоръчно написа върху стодоларова банкнота " Косово е сръбско ". Сръбският вицепремиер твърди, че " Съединени американски щати приготвят предложение за разрешаване на косовския въпрос, което означавало Белград да спре с лобирането за отдръпването на признаването на независимостта на Косово, а в подмяна управляващите в Прищина да отстранен митническите такси за сръбските артикули ". Косово разгласи самостоятелност през февруари 2008 година. До момента над 100 страни са признали независимостта му, в това число и България. " - в. " Стандарт ".

Финансирането на партиите все по този начин е измежду настоящите тематики.

" Асоциация " Прозрачност без граници " се разгласи срещу признатите от Народното събрание промени в метода на финансиране на партиите. " С приемането на неограниченото и на процедура безотговорно финансиране от юридически лица и със свеждането на държавната дотация до алегорични стойности е погубен бавният и непосилен напредък по основаване на рамка от базисни правила, която в общи линии съответстваше на европейските стандарти в тази област. Прибързаните, недомислени и писани " на коляно " оферти за финансиране от юридически лица ще доведат до резултат, при който по този начин нареченото " отворено финансиране " ще трансформира в разграден двор страната в лицето на политическите партии и на представителните институции, основани въз основа на изборния развой ", считат от неправителствената организация. След измененията става допустимо " неограниченото по мярка приемане на дарения от юридически лица (дори това да значи, че една партия може да получи 1 милион единствено от една компания и да се трансформира в частната партия на фирмата-дарител; такава процедура не е позволена даже в демократичната политическа система на Съединени американски щати ", " финансиране от държавни и общински компании и/или от компании, в които държавата/общините имат дялово присъединяване (преди две десетилетия тази процедура водеше до източване на общински и държавни компании и бе прекратена след скандални случаи на злоупотреби по време на локалните избори през 2007 г.) ", " финансиране от компании, които са претенденти и/или реализатори на публични поръчки ", което " ще докара до пренасочване на финансовите запаси, предопределени за осъществяване на публичните поръчки, към политическите планове на тези, които вземат управническите решения ", " финансиране от компании, осъществяващи хазартна активност, от компании, работещи в браншове, които са мощно контролирани от страната (такива да вземем за пример са финансовият бранш, производството и търговията с енергийни ресурси), фирми-концесионери, които имат договорни връзки с страната или общините, в които акционерно присъединяване имат задгранични юридически и/или задгранични физически лица, от компании, които са регистрирани в страната, само че в които дялово присъединяване имат други компании, регистрирани в офшорни юрисдикции "... " - в. " Сега ".

" Членският импорт на ГЕРБ е 2 лева В измененията в Устава на партията, които предвиждаме, той в бъдеще да се дефинира от изпълнителна комисия. Трябва да се състоят диалози за размера на членския импорт за Политическа партия ГЕРБ, тъй като при дотация 1 лева, ние ще имаме потребност от приходите на членски импорт ". Това съобщи Даниела Дариткова, ръководител на ПГ на ГЕРБ, в предаването " Тази събота " по бТВ. Тя уточни, че не счита, че финансиране от страна на бизнеса, би довело до взаимозависимост на партиите. " Категорично не считам, че дотацията е главното, което държи политическите партии живи и съм уверена, че огромните политически партии би следвало да се оправят с всяко предизвикателство, още повече, че сходна дотация не е оригиналност в нашия политически живот ", сподели Дариткова, представена от " Фокус ". Според нея политическите партии би следвало да чуват гласа на обществото. " На референдума 2.5 млн. български жители решиха, че политическите партии би следвало да се оправят и да оферират политики с тази дотация ", разяснява още Дариткова. Попитана за какво се подхващат тези ограничения, откакто референдумът е бил преди три години, тя отговори: " Ние го чухме още 2017 година, когато направихме оферти за мажоритарен избор и за дотация от 1 лев, единствено че тогава бяха отхвърлени ". " Ниската изборна интензивност на последните избори беше един подобен знак за нас ", добави тя. Дариткова разясни, че дебатът за дотацията е значим, само че той не се е провел всъщност - всички политически партии са спорили за размера на дотацията. " Ние считаме, че дебатът може да продължи. Така или другояче в този момент дотацията се регламентира в Закона за държавния бюджет. Трябва съществено да се прегледа и Законът за политическите партии ", съобщи Даниела Дариткова. На въпрос дали им липсва Цветан Цветанов, Дариткова отговори: " Темата за нас е завършила, тъй като той не е член на ПГ на ГЕРБ. В Народното събрание се опитваме да се оправяме с всички провокации ". Тя изясни, че последно е разговаряла с Цветанов преди няколко седмици. На въпрос дали с измененията в дотацията не се санкционира финансово опозицията, тя сподели: " В никакъв случай. Българска социалистическа партия е огромна партия. Те имат забележителен брой гласове на последните избори. Ако рационално си вършат сметките, могат да финансират своята активност със дотацията, която получава ". Според нея Българска социалистическа партия разполага със забележителен финансов запас... " - в. " Стандарт ".

" Политическа партия ВОЛЯ върна дотацията, наддадена от Министерство на финансите, незабавно откакто получи формалното писмо за това от ведомството на Владимир Горанов, оповестиха от пресцентъра на партията. Срокът, провиснал от финансистите, бе 31.12.2020 година. Така партията на Веселин Марешки възвърне на държавния бюджет 655 938 лв.. " Ще напомним, че и на първо, и на второ четене в пленарна зала, депутатите от ВОЛЯ гласоподаваха държавната дотация за политическите партии да стане от 11 лв. на 1 лев. С тези промени в Закона за държавния бюджет ще излязат на ярко всички " дарения ", които бизнесът даваше на партиите в куфарчета, в чантички и по всевъзможен различен метод. С измененията ще се следи дали се лобира за една или друга компания по отношение на спечелването на публични поръчки, да вземем за пример ", разяснява водачът на ВОЛЯ Веселин Марешки. Той сподели още, че в случай че президентът наложи несъгласие върху тези ремонти, ще срещне отпора на " Воля " - в. " 24 часа ".

" Българска социалистическа партия алармира интернационалните институции и посланици за намаляването на партийните дотации. Председателят на левицата Корнелия Нинова е изпратила писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, ПЕС и посланиците на страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати в България по отношение на признатите промени в Закона за държавния бюджет, свързани с радикална смяна във финансирането на политическите партии, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия. В писмото се изяснява, че признатата смяна планува намаляването на държавната дотация за партиите и обединенията, като един получен автентичен глас от тях се приравнява на 1 лев, вместо на досегашните 11 лв.. " Тези промени засягат базови правила на действието на политическите партии, транспарантното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки ползи. Измененията се вършат ненадейно, без подготовка и разискване, три месеца преди локалните избори, което лишава опозицията от запас за равнопоставено присъединяване в изборния развой ", написа още в писмото. Според Нинова признатото предложение от ръководещата партия за дотация от 1 лев на глас е надалеч от съответното му решение, като най-хубаво доказателство за това са думите на министър-председателя Бойко Борисов, казани при внасянето на законопроекта в Народното събрание: " Ще стане най-после като... в доста страни милиардерите и олигарсите да са и министър председатели - няма да мине доста време и партиите ще станат благосъстоятелност на предприемачите. " Лидерът на левицата акцентира, че намаляването на партийните дотации и допускането на финансиране от юридически лица фундаментално трансформира изискванията на действие на демократичната политическа система в България. " Политиката се трансформира във функционалност на частни ползи, за които няма гаранции, че ще съставляват публичния интерес. В последна сметка политическите партии ще бъдат задължени да извършват услуги на своите донори ", написа в писмото... " - в. " Стандарт ".

Туристическият сезон по българското Черноморие също е измежду тематиките на всекидневниците.

" До месец Министерство на туризма ще внесе промени в Закона за туризма. Идеята е националните курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена, да вземем за пример, да бъдат разграничени на зони - надлежно за развлечение и за фамилен туризъм, предава бТВ. Южният плаж на Слънчев бряг да остане празненство зона, в която нощните заведения да работят през цялата нощ. За това упорстват от Българската асоциация на заведенията. Според депутата от Обединените патриоти Валери Симеонов, който е в основата на Закона за шума, зонирането е невероятно, защото курортите са построени още по времето на социализма като фамилни, написа Епицентър. От Министерството на туризма пък оферират с решение на локалната власт да се дефинира в националните курорти до какъв брой часа да се подвига звук. " Големите туроператори работят извънредно сегментирано, за това когато приказваме единствено и само за национално курорти, да има зониране, с цел да се оферират по-целево туристическите артикули, предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.Според Валери Симеонов по принцип може да се разиска едно такова обособяване на обособени, съзнателно основани, такива места за забавление, в които да е позволено озвучаването и след 23 ч. По думите му това е въпрос на бъдеща законова уредба и наложително тези зони би трябвало да бъдат нови и много надалеч от всички обитаеми места. " - в. " Стандарт ".

В. " Дневник " разгласява по тематиката коментар от Стоил Стоилов, озаглавен " Математика за концесионери и за крокодилските сълзи на меринджеите в туризма ": Уважаеми читатели, малко късно се въвличам в дебата за чадъри и шезлонги. Причината е, че последната седмица почивах на БГ черноморието. Така че съм пресен и настоящ като метеоролог на промяна. Или като фотограф на плажа на Слънчака. И по този начин - къмпинг " Делфин " сред Варвара и Ахтопол. Цена на огромна палатка 10 лв., на човек 4 лв., 2 лв. за ток и 1 лев за колата - общо 21 лв. дневно за мен и Дулцинея. В боровата гора е ветровито и е покрай плажа. Бирата в капанчето е 2.70, а 2 литра бира в пластмасова бутилка в магазинчето е 3.60 лв.. Пак курортна цена, но е ледена. Сега да минем към математиката за концесионерите с чадърите и пластмасовите нарове с виниловите постелки, или така наречен шезлонги. Цената на всяко едно от тия неща в Ахтопол е 5 лв.. Значи в случай че аз и Дулцинея желаеме сянка, дневно ще плащаме по 15 лв.. За една седмица това са 105 лв.. Тези пари са за удоволствието ми да вървя до плажа единствено с едно пешкирче или чаршафче, с цел да не лежа на винила. Много ли е или малко? Както е споделил рошавият талант с мустаците, всичко е релативно. Важно е да си отговорим на въпроса защо плащаме. А ние плащаме за комфорта на сянката и за удобството да не се търкаляме в пясъка. Лично аз на драго сърце си лежа на пясъка на едно персонално чаршафче, дето си го нося. Сега да се пренесем на неохраняемата зона пред къмпинга. На пясъка има конфигурирани всевъзможни фабрични произведения, които да ви създадат сянка. Като се почне от китайски чадърчета за по 10 - 12 лв., до фабрични тенти с по 6 - 8 кв. метра сянка. Завръща се и остарялата тента с 4 колчета и домакински бял чаршаф, под която се криехме като деца преди 55 години. Има и всевъзможни плажни мебели - платнени столчета, цели плажни кресла с облегалка за главата, сгъваеми и надуваеми кревати и каквото още се сетите. И всичко това сгъваемо, леко и комфортно за носене. Един баща може умерено да обезпечи сянка и удобно седене на фамилията, без да е първенец по щанги. Ако има разбрана брачна половинка, може да занесе на плажа и хладилна чанта с 2-3 студени бирички и 2-3 сокчета за децата плюс надуваем крокодил да вземем за пример или розово фламинго. Сега да се запитаме дали желаеме да оставим 105 лв. за една седмица за услугите на концесионера в Ахтопол, или да си купим няколко плажни продукта, които ще употребяваме още 4 - 5 - 6 години. Търговските вериги оферират от пиле мляко в този сегмент. Моят избор е за второто и 105 лв. са ми изцяло задоволителни.

Сега си направете сами калкулацията Ако цената не е 15 лв., а 40, 50 лв. или повече, каквито касови бележки се търкалят из медиите. Гледам по тв приемника един изключително покъртителен младеж. Сложил е шезлонги от тиково дърво (4 броя), голям чадър над тях със специфичен италиански плат, който не пускал UV лъчите, и там можело да се съберат по 10 индивида. Наистина съм впечатлен! Има обаче дребен проблем. На този плаж туристите, които разграничават тиково дърво от байцвани борови летви, са колкото пръстите на ръката на заплеснат дърводелец. Това с плата с UV отбрана е ОК, за който схваща. Само че, в случай че аз като заплащам 70 лв. за услугата, не желая 10 души на шезлонга си? Аз не съм пристигнал на пионерски лагер. А клиентите за тези суперчадъри и шезлонги (за малко да кажа миндерчета), са в различен ценови сегмент.

Чува се писък на концесионери Щели да понижат цените единствено в случай че страната им смъкна концесионните такси. Така ли? А може ли страната да вдигне концесионните такси и в случай че няма концесионери, да даде плажовете за ръководство на локалните общини без право на концесиониране. Или и това към този момент е непостижимо за кметовете? Ясно е, че концесионерите имат разноски - спасителите желаят заплати, желаят вода и кафета, тракторът, който чисти плажа, желае нафта, в случай че има лекар, и той желае заплата. Но както споделят самите концесионери, нали е пазарна стопанска система. Е, да, пазарна стопанска система е, единствено че политическите чадъри и лобисткото законодателство обезпечават ресурса, който вие, уважаеми, ползвате. И тъкмо по пазарните закони аз си закупувам плажния комфорт от спортния магазин и напущам услугите ви. Отивам на неохраняем плаж, на свободна зона или както там се споделя. Време е и да се разсее митът, че там е мръсно, не се чисти и така нататък Да, несъмнено има и такива места. Но аз следя по какъв начин става все по чисто, тъй като в близост щъкат личните ни деца. Има ли риск? Да, има. Като няма избавител, има и риск. То има риск и в случай че има избавител. Само че по света има десетки хиляди километри плажове без спасители. Има ги в Европа, има ги в Азия, Африка и двете Америки. Но това е съзнателен избор на възрастни хора. Не желаеме да сме стадото, което е навряно в кьошетата на плажовете. Така че хващайте калкулатора и си оправете математиката. Или отивам в чужбина. Струва си да кажем нещо и за другия вид отдих При хотелите с ол инклузив всичко е ясно. Те ощетяват локалните общности, тъй като концентрират паричния поток в едни ръце и той нормално напуща района. Квартирите са полупразни, ресторантчетата - също, никой не купува домати от бабите и ракия от локалния магазин. Но това е цената, която локалните хора по крайморските градчета заплатиха, с цел да си продадат небрежно нивите. Сега вместо туристи имат съседи и съперници от апартхотелите и частните новопостроени къщи. Собственикът не е екскурзиант. Шестата му братовчедка спи гратис. Особена тематика е бюджетният отдих. Струва да помислим за двете " К " - къмпинг или квартира. За къмпингите към този момент писахме в " Къмпингите - метод на приложимост ". Квартирите сега се конкурират с бюджетните хотелчета. В Ахтопол квартирите са 15 лв. с климатик, независим хигиеничен възел и телевизорче. Значи 30 лв. за двамата с Дулцинея. Супер! Само че, скъпи читатели, квартирите не са това, което бяха преди 30 - 40 - 50 години. Тогава бабите даваха по една-две стаички и ги майтапехме, че ни настаняват в кокошарника. Тогава нямаше проблем да си сготвиш вечерята, да хапнете на масата под лозницата в Приморско с още едно семейство. Сега е друго. Бабите са мениджъри на по 5-7 стаи, че и повече. Къщата в действителност е едно малко хотелче и пърженето на цаца, барбекюто с вратни пържолки, яденето на тиквички с чесън и други не е добре пристигнало - пушляви се, мирише, едни се мръщят, други стачкуват. За вечеря ставаш клиент на някое от ресторантчетата в градчето със съпътстващите проблеми - цени, обслужване, проблеми с храната и качеството на алкохола. Имам и персонален опит от една мастика в Приморско. И най-после в къмпинг. В къмпинга толерантността е доста огромна. Никой не стачкува, стига да няма турбо-чалга на макс. Предполагам и Вагнер или Шостакович на макс няма да са ОК. През седмицата към 23:00 става безшумно. Бедняшки ли е този отдих? Ами не е. Около палатките и кемпърите има по 2-3 хамака, има газови барбекюта от 200 лв. нагоре, по масите се виждат шотландски и ирландски питиета. И тук опираме до по-големия въпрос. Разбират ли меринджеите в туризма математиката на предлагането и търсенето? От години всяко лято четем и слушаме безкрайни глупави пояснения за рецесията с фрагментите в туризма. Нямало квалифицирани, хора с езици и т. н., търсят ги от чужбина от Казахстан до Код д " Ивоар. Добавиха се и рецензии към медиите, че тиражирали клюки и фотоси, но те не били правилни. Снимките не били правилни! Медиите гонели туристите в Гърция и други дивотии. Нямало проблем с туристите, щото сезонът в този момент започвал. Сега, в този момент - какъв брой в този момент. Значи почва на 15 юли и ще свърши на 25 август. И по кое време ще се изпълнят 500 000 кревати от Обзор до Равда, както уточни някакъв фактор в някаква асоциация в туризма?

Това са крокодилските сълзи на туристическите меринджеи.

А какво се случва на процедура с фрагментите? Опитайте да си намерите сезонна работа, в случай че сте на междинна възраст. Ей по този начин, пуснете CV на няколко разгласи за сезонен личен състав. Истински образец: - мъж на 60 години с съвършен съветски и доста добър британски, и доста добър полски, някогашен екскурзовод, живял и работил в чужбина, пуска 20-25 сивита за админ на хотел по морето и на други места. Живее добре, не умира от апетит, просто му е писнало да си стои вкъщи. Обаждат му се единствено от един хотел в Созопол. Кандидатът пита с мейл за следното: какъв е графикът на промените, каква е заплатата, през какъв интервал се заплаща и по какъв начин е решен въпросът с настаняването. Пита два пъти. Отговор от меринджеите на хотела няма. Няма нищо, нито отвод, нито благодаря за интереса. Нищо. " Да ви... на бизнес културата ", си споделя индивидът и отива на отмора в Корсика. Вие, уважаеми меринджеи, админите и за консумация ли ги оферирате, че не вземате хора на междинна възраст? Например учители за сезонна работа. Изглежда, в този бизнес дамите над 40-45 стават единствено за камериерки (да ги ритат пияни задници в главите), а мъжете за водопроводчици. Докато има такова мислене - такива ще са ви и фрагментите. И по-лошо - такива ще са ви и туристите. И това е при застаряваща нация, която подвига пенсионната възраст, тъй като не може да изхрани старите си хора. Един голям запас от хора над 45-55 години, в т. ч. и такива с висше обучение, непознати езици и други квалификации, е оставен отвън трудовия пазар. Хора, които с изключение на досегашната подготовка могат да усвоят и нещо ново. Да не приказваме, че трудовият морал на по-възрастните служащи не е за занемаряване. Но не би - българските меринджеи в туризма желаят млади, в случай че може леко глуповати чиновници, които да работят за трохи и да бъдат изхвърлени при първия каприз на меринджея. И такива ще получават, в това число и от чужбина. Има, несъмнено, и умни и честни хора, които се хващат да работят за малко пари. От напън. Само че те при първа опция си бият камшика и се махат от пишман мениджърите в туризма. Много от притежателите на бизнеси в туризма (хотели, заведения за хранене, нощни заведения, концесионери) и мениджърите им желаят с 20-30 стаи за месец или с едно-две заведения за месец и половина сезон да карат " Бентли " или " Майбах ". И то, в случай че може, още на втората година. Искат децата им да учат в частна детска градина, а след това в Лондон или в Цюрих. Искат да имат и една интимна другарка на 22-25 годинки и местенце, където да се срещат. Затова не заплащат, а употребяват или може би изнасят огромна част от облагата за парцели в чужбина. Да запитвам единствено къде арестуваха неотдавна едно-две фамилии с вложения в туризма? Само запитвам бе. Докато е по този начин, никакви непознати служащи не би трябвало да има. Немалка част от българските притежатели и мениджърите би трябвало да сменят бентлитата и мерцедесите си с шкоди, дачии и фолксвагени, може и втора ръка, да пратят децата в кварталната детска градина, в локалното квартално учебно заведение и след това в локалния университет. И със спестените пари да вършат още вложения и да заплащат по-високи заплати. Иначе да затварят. Качествените младежи се изнасят да учат или да работят и след това не се връщат до пенсия. Ще забележим по кое време последният ще затвори вратата. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР